SUDBINA

Emotivni susret: Majka i sin se prvi put vidjeli nakon 68 godina

Avaz.ba

21.8.2018

Lee Keum-seom je starica od 92 godine, koja živi u Južnoj Koreji. Njen sin živi u Sjevernoj Koriji i ima 72 godine.

U ponedjeljak je ova majka vidjela svog sina prvi put nakon 68 godina, a posljednji put ga je vidjela kada je bio četverogodišnje dijete, prenosi Hina.

Kratka okupljanja, koja će potrajati tek 11 sati i prva su u posljednje tri godine, održavaju se u sjevernokorejskom turističkom odredištu Mount Kumgangu, nakon što su dvije Koreje obnovile razmjenu ove godine zahvaljujući suspendovanju sjevernokorejskih testiranja nuklearnih i raketnih programa.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dogovorili su krug novih susreta tokom prvog zajedničkog summita u aprilu.

- Nisam mogla ni zamisliti da će doći ovaj dan. Nisam ni znala je li živ ili mrtav- rekla je Lee koja je izgubila muža i sina u panici dok su pokušavali pobjeći iz Sjeverne Koreje.

Oko 330 ljudi iz Sjeverne Koreje iz 89 porodica, od kojih su brojni u invalidskim kolicima, susreli su se sa 185 rođaka iz Južne Koreje, ne skrivajući suze, sreću i nevjericu. Neki su se borili s prepoznavanjem svoje porodice koju nisu vidjeli više od 60 godina.

Stričevi, moj duboki naklon- rekla je Seo Soon-gyo (55), kada ju je 87-godišnji otac Seo Jin-ho upoznao s dvojicom svoje mlađe braće – Chan Ho-om i Won Ho-om.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.