TURKMENISTAN

Vrata pakla već pola stoljeća otvorena na Zemlji: Geolozi ne znaju koliko dugo će sagorijevati i širiti se

Popularna destinacija

CDM

21.8.2018

Darvaza gasni krater gori već pola vijeka, a geolozi ne znaju koliko dugo će on sagorijevati i širiti se.

Darvaza gasni krater, smješten usred pustinje Karakum u Turkmenistanu, dubok je 30 metara i iz sebe isijava ogroman plamen zbog čega su ga prozvali Vrata pakla.


The Darvaza Gas Crater aka The Gates of Hell, Turkmenistan. In 1971 a Soviet drill rig was set up thinking there was oil beneath it. There was actually a natural gas pocket beneath it and eventually the ground beneath the camp and rig collapsed into a crater and buried everything. Expecting poisonous gases to be released from the crater to nearby towns the crater was lit on fire. The gases were expected to burn out in a few weeks... well, here we are over 45 years later. After driving through the sand to get there, only getting stuck once, we set up camp for the night with a few other teams and chipped some golf balls into it. . . . . . #mongolrally2018 #livefreeortri #cfteamtrevor #beatcf #turkmenistan #darvaza #gascrater #gashole

A post shared by Team Live Free Or Tri (@teamlivefreeortri) on

Masivni rezervat prirodnog gasa gori skoro 50 godina, ali kako je nastao?

U 1971. godini, grupa sovjetskih geologa otputovala je u Karakum pustinju u potrazi za naftom. Naišli su na krater i složili se da je to dobro mjesto za bušenje, ali ubrzo zemlja ispod koje se nalazila oprema za bušenje je počela da se urušava i počela da emituje opasne gasove.


Da bi zaustavili gas i spriječili trovanje ljudi i životinja, geolozi su odlučili da zapale krater. Očekivali su da prirodni gas izgori za nekoliko nedjelja. Skoro pola vijeka kasnije, ognjena provalija i dalje raste.

Darvaza krater je možda bio najveći izvor prirodnog gasa na planeti. Umjesto toga, postao je popularna destinacija za pustolove širom svijeta koji žele da uživaju u pravom fenomenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.