LIFESTYLE

Milijarderi stigli na Jadran svojim impresivnim jahtama

Jadranom krstare jahte vrijedne stotine miliona eura

Antenam.net

22.8.2018

Jadransko more je godinama atraktivno mjesto za bogataše koji svojim jahtama mame poglede.

No ove godine stiglo je nekoliko jahti koje su među najimpresivnijim svjetskim jahtama na svijetu.

Jedna od njih je jahta ''Pelorus'' u vlasništvu kineskog milijardera Sama Lija. Dugačka je 115 metara, a njena vrijednost je oko 214 miliona eura. Do sada je promijenila nekoliko vlasnika, i to sve redom milijardere.

''Pelorus' je prvo sagrađena za saudijskog bogataša, koji je nakon samo nekoliko mjeseci prodao Romanu Abramoviču. Međutim, “nesretni” Rus ju je u brakorazvodnoj parnici predao bivšoj supruzi Daši, a ona je prodala Dejvidu Gefenu, saosnivaču jednog holivudskog filmskog studija.

Jahta je potom prodata kraljevskoj porodici u Abu Dhabiju, a potom ju je kupio Li.

Na jahti su za Lija nastupali mnogi muzičari, između ostaloga David Gueta i MC Hammer. U subotu je na jahti nastupao i bend OneRepublic koje je Li doveo u Hrvatsku da sviraju za njega, a članovi benda su nakon toga otišli iz Hrvatske.

Na Jadran je ove godine stigla i jahta ''Vibrant Curiosity'' njemačkog milijardera Rainholda Vurta, vrijedna 100 miliona dolara.

Najskuplja jahta ove godine na Jadranu je ''Katara'' u vlasništvu katarskog šeika, a cijena joj je čak 300 miliona dolara.

Vibrant Curiosity


Posebno je za njemačkog milijardera osmislio italijanski dizajnerski tim ''Nuvolari & Lenard''. Sastoji se od glavne sobe s kancelarijom i kupaonicom te palubom na kojoj se nalazi džakuzi.

Ispod se nalazi pet dvokrevetnih luksuznih kabina i jedna VIP kabina.

Na jahti se nalazi i helikopter.

Dužina - 85,4 metara

Cijena - 100 miliona dolara

Pelorus


Impresivan vlasnički list ima ova jahta. Od Saudijaca do Abramoviča pa sve do kineskog milijardera. Na jahti su više puta nastupali i najpoznatiji svjetski muzičari koji su spavali u luksuznim kabinama u koje staje do 18 ljudi.

Dužina - 115 metara

Cijena - 214 miliona dolara

Katara


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.