LIFESTYLE

One su gospodarice arapskih zemalja

Najčešće ih zamišljamo kao zatvorene, ali one su svoje porijeklo, znanje i sposobnosti iskoristile za mnogo važnih stvari

Avaz.ba

25.8.2018

Nisu sve lijepe žene s Bliskog istoka sakrivene iza slojeva vjerske odjeće, veliki broj njih zadivljuje stilom, izgledom i aktivnim pozicijama u društvu.

Najčešće ih zamišljamo kao zatvorene, ali one su svoje porijeklo, znanje i sposobnosti iskoristile za mnogo važnih stvari.

1. Ranija el-Abdulah

Ona je kraljica Jordana, supruga kralja Abdulaha II i majka nasljednika prijestola, njihovog sina Huseina. Ranija je aktivna korisnica Instagrama, neprestano se bori za povećanje prava žena na Bliskom istoku i favorizira zamjenu tradicionalne odjeće modernom i praktičnijom. Sama kraljica obožava kreatore poput Đorđa Armanija i često se fotografira za modne magazine.

2. Amira el-Tavel

Ova saudijska princeza otvoreno govori i zalaže se za reforme u svojoj zemlji, a odlučna je da svojim primjerom dokaže da bi svako trebalo da živi po željama svog srca. Amira je studirala u Americi, vozi automobil i razvedena je, a nalazi se na čelu humanitarne organizacije Alwaleed Philanthropies.

3. Dina Abdulaziz el-Saud

Princeza s najviše stila u islamskom svijetu koja posjeduje moderne butike u Kataru i Saudijskoj Arabiji. Ona je 2017. godine kratko radila kao glavna urednica arapskog ''Voguea'', a osim što obožava modu, posvećena je svojoj porodici i odgajanju troje djece.

4. Moza bin Naser

Ona je druga žena nekadašnjeg katarskog emira i majka novog vladara te zemlje. Osim toga, na čelu je Udruženja za obrazovanje, nauku i društveni razvoj i ambasador UNESKA. Zalaže se za slobodu medija i sanja o tome da Katar postane razvijen kao Silicijumska dolina.

5. Haja bin Husein

Sestra trenutnog kralja Jordana, također je supruga šeika Muhameda bin Rašida el-Maktouma, vladara Dubaija. Ona je studirala na Oksfordu i bavi se humanitarnim radom, a za UNESKO je ambasador mira.

6. Lala Salma

Supruga kralja Muhameda VI od Maroka, ova dama je prva žena marokanskog vladara koja je javno pokazala kako izgleda. Osim toga, može se pohvaliti činjenicom da ima diplomu inženjera informatičkih sistema.

7. Maita bin Muhamed bin Rašid el-Maktoum

Kćerka Muhameda bin Rašida el-Maktouma, vladara Dubaija, ova mlada žena obožava sportove i kapetan je nacionalnog karate tima Ujedinjenih Arapskih Emirata.

8. Dana el-Kalifa

Ova princeza je opsjednuta modom. Piše vrlo popularni blog The Overdressed, a osim toga je i prava Instagram zvijezda. Njen život je inspiracija brojnim djevojkama iz arapskih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.