ZDRAVLJE

Organska hrana i Wi-Fi, mitovi o raku u koje mnogi još uvijek vjeruju

Mnogi su uvjereni da zračenja mobilnih uređaja izazivaju rak

Arhiv

Index.hr

26.8.2018

Unatoč pogrešnom tumačenju raznoraznih studija u mainstream medijima i budalaštinama koje ste pogledali na YouTubeu, ne biste trebali vjerovati u to da je velik broj oboljelih od raka nešto što se pojavilo u posljednjih pedesetak godina.

Naomi Elster, znanstvenica, novinarka i stručnjakinja koja već godinama piše za Guardian piše o ovoj zloćudnoj bolesti, odlučila je razbiti neke mitove o raku kao posljedici modernog načina života.

Mobiteli i wifi

Mnogi su uvjereni da zračenja mobilnih uređaja izazivaju rak. No, Elster tvrdi da bi desetljeća korištenja ovih uređaja do sada već vjerojatno pokazala da predstavljaju zdravstveni rizik. Primjerice, u SAD-u su 1992. rijetki koristili mobilne uređaje dok se do 2008. situacija drastično promijenila. Međutim, broj oboljelih od tumora na mozgu nije se promijenio. To potvrđuje i istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije u kojem stoji da korištenje mobilnih uređaja ne povećava rizik od tumora na mozgu.

Da bi se DNK oštetio potrebne su velike količine energije, kao u slučaju rendgena ili radioterapije, a mobilni uređaji jednostavno nemaju tu moć. Wifi, koji se također nalazi na "crnoj listi" mnogih, odašilje još manje energije.

Ipak, Međunarodna agencija za istraživanje raka navodi da su mobiteli "mogući karcinogeni", ali tu klasifikaciju treba razjasniti. Naime, to znači da možda postoji hipotetska poveznica koju ne možemo isključiti, a ne da se radi o vjerojatnosti da će mobiteli rak izazvati.

Organska hrana

Ljubitelji zdrave prehrane i blogeri čija je stručnost upitna, često znaju tvrditi da organska hrana ima svojstva koja pomažu kod sprječavanja raka. Iako ovo zvuči uvjerljivo Michelle McCully, jedan od autoriteta na polju prehrane i raka tvrdi sljedeće: "Trenutno ne postoje snažni dokazi koji bi podržali ideju da organska hrana pomaže kod zaštite od raka u odnosu na konvencionalno uzgojenu hranu".

Ukratko, ne postoje znanstveno utemeljeni dokazi koji bi potvrdili prednosti organske hrane u kontekstu rasprave o raku.

Naravno, to ne znači da organski uzgoj nema niz drugih benefita kao što u bolji tretman životinja ili smanjenje korištenja pesticida u uzgoju hrane ili antibiotika kod tretiranja životinja.

Kemikalije i zagađenje

"Kemikalije" su riječ koja se često pogrešno tumači. Zakonske regulacije Europske unije štite nas od izloženosti industrijskim kemikalijama koje bi naštetile našem zdravlju. Naravno, postoji rizik od raka pluća koji povezan sa zagađenjem zraka, ali u obzir moramo uzeti kontekst i prihvatiti i činjenicu da je rizik za svakog pojedinca malen.

"U eri lažnih vijesti, postoji dosta mitova povezanih s rakom u koje ljudi vjeruju, a ne bi trebali. Primjerice, korištenje plastičnih boca ili dezodoransa. Znamo da zagađeni zrak povećava rizik od raka pluća i bitno je da vlade učine sve što je moguće da se suoče s ovi problemom. No, ono što sami možemo učiniti jest prestati pušiti, paziti da imamo normalnu tjelesnu težinu i pripazimo na izlaganje sunčevim zrakama", govori Katie Edmunds iz Cancer Research UK.

Zrno istine

Ono što je istina jest da rak postaje učestalija. To je uglavnom zato što se radi o bolesti povezanoj s godinama. Mnogi ljudi koji danas boluju od raka, prije bi umirali daleko mlađi.

Ipak, neki aspekti modernog života povećavaju rizik od raka. Ne pušite i ne izlažite se suncu. Prekomjerna težina i pretilost samo u Velikoj Britaniji godišnje izazovu 22,800 slučajeva raka. Unatoč tome, samo 15% ljudi svjesno je da postoji poveznica između raka i pretilosti.

Konzumiranje alkohola i fizička neaktivnost također su faktori rizika, a radi se o stvarima koje možemo relativno lako promijeniti. Isto tako, bitno je pripaziti na kvalifikacije osoba čije savjete prihvaćamo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.