NOVOSTI

Naučnici bakterijom ešerihijom koli pravili umjetnička remek-djela

Šabloni stvoreni pokretom bakterija kao odgovor na svjetlost tada formiraju portrete

Neka od remek-djela

Avaz.ba

27.8.2018

Grupa naučnika iz Italije koristila je genetski modificirane bakterije da bi stvorila mikroskopska umjetnička djela, uključujući i čuvenu “Mona Lisu” Leonarda da Vinčija (Vinci).

Svjetski poznati portret je formiran korištenjem milion primjeraka bakterije ešerihije koli osjetljive na svjetlost, iste one bakterije koja može izazvati trovanje hranom.

Naučnici su, također, stvorili portrete dvojice najpoznatijih naučnika svih vremena Alberta Ajnštajna (Einstein) i Čarlsa Darvina (Charles Darwin).

Uspjeli su da stvore sliku njemačkog fizičara koristeći bakterije, a zatim tu sliku transformirali u portret poznatog britanskog prirodnjaka manipuliranjem svjetlosti.

Istraživači se nadaju da će, kontroliranjem velikih populacija sitnih ćelija, jednog dana moći da izgrade mikroskopski male transportne uređaje, ili čak da provode 3D štampanje pomoću bakterija.

Tim je genetski modificirao ćelije ešerihije koli tako da sadrži protein nazvan proteorhodopsin, koji se nalazi u bakterijama koje borave u okeanima. Taj protein kod bakterija izaziva reakcije na svjetlost.

Oni su kombinirali ovu hemikaliju s flagelumom – ili “repom” – bakterija, tako da bi on bio aktivniji i brže plivao u oblastima s više svjetlosti.

Tim istraživača s Univerziteta u Rimu izmijenio je ćelije bakterija tako da su one koji su dobivale više svjetla – brže plivale.

Šabloni stvoreni pokretom bakterija kao odgovor na svjetlost tada formiraju portrete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.