PROVJERITE Uz pomoć virusa hakeri daljinskim putem upravljaju mobilnim telefonom

Trikovi pomoću kojih ćete znati prisluškuje li neko vaš telefon

Ukucajte *#06#, nakon čega će se pojaviti IMEI kod, koji je sličan barkodu

Piše: CDM

Foto: Ilustracija


Ukoliko sumnjate da neko prisluškuje vaš telefon, donosimo vam nekoliko načina pomoću kojih možete to provjeriti.

Ako pokušate da isključite telefon, ali pozadinsko osvjetljenje još dugo gori ili telefon neće da se ugasi, moguće je da vas prisluškuju. Uz pomoć virusa hakeri daljinskim putem upravljaju mobilnim telefonom, pa ne bi bilo loše osluškivati i povremeno provjeravati neke čudne pojave, zvukove i osvjetljenja. 

Jedan od znakova da vam se smartfon prisluškuje je i ako primijetite da je vruć iako stoji negdje van dometa vaših ruku. Ukoliko je osjetna toplotna razlika, to znači da je podložan nekoj aktivnosti.

Treba napraviti sljedeće:

– Ukucajte *#06#, nakon čega će se pojaviti IMEI kod, koji je sličan barkodu. – Otvorite podešavanja telefona, potražite opciju status ili u pretragu ukucajte IMEI. Ako su posljednje dvije cifre jednake kao u prethodnom kodu, to znači da vas ne prisluškuju.– Ukoliko se vaši brojevi razlikuju, to znači da ste bili, ili ste još pod nečijom lupom. 

Ostali znakovi da vas neko prisluškuje:

– Baterija na vašem uređaju se brzo troši,– Dok razgovarate, u pozadini čujete nepoznate, čudne zvukove, – Telefon se sporo gasi, – Distorzija glasa – dok razgovarate, povremeno čujete vlastiti glas u pozadini, – Telefon se čudno “ponaša”, sam otvara aplikacije.

NA VRH