Foto: Ilustracija

NAUKA Okruženo misterijom stoljećima

Arheolozi u Izraelu pronašli mjesto Isusovog "prvog čuda"

Otkrili mrežu tunela za kršćansko bogoslužje

Autor: Večernji list
31.08.2018 11:47
A
A
A

Mjesto Isusovog "prvog čuda" stoljećima je bilo okruženo misterijom, ali možda bi uskoro mogli pronaći odgovor, piše "Večernji".

Prema Evanđelju po Ivanu, Isus je pretvorio vodu u vino tokom vjenčanja u Kani. Stotinama godina hodočasnici su vjerovali da je mjesto čudesa Kafr Kanna, grad u sjevernom Izraelu, gdje posjećuju 'Crkvu za vjenčanja' iz 20. stoljeća. No, ipak nikada nije potvrđeno da je riječ o pravoj lokaciji.

Arheolozi sada vjeruju da je Kana iz biblijskih vremena možda Prašnjavo brdo, osam kilometara sjeverno. To je bivši lokalitet Khirbet Qane, židovskog sela između 323. pr. Kr. i 324. godine, gdje su arheolozi otkrili brojne uvjerljive tragove.

Otkrili su mrežu tunela za kršćansko bogoslužje, obilježeno križevima i referencama na Kyrie Iesou, grčku frazu koja znači Isus Krist. Tu su bili i oltar i polica s ostacima kamene posude. U šest kamenih posuda nalik na ovu se držalo vino u biblijskom prikazu čuda. Dr. Tom Meklou (McCollough), koji se bavi iskopavanjem, rekao je da postoje još tri mjesta s vjerodostojnim tvrdnjama da je upravo tamo bila Kana.

Otkrili smo veliki kršćanski kompleks koji je služio hodočasnicima koji su došli u potrazi za mjestom na kojem je Isus napravio svoje prvo veliko čudo. Ovaj je kompleks korišten u kasnom petom ili početkom šestog stoljeća, a nastavili su ga koristiti i hodočasnici tokom križarskog perioda 12. stoljeća - naveo je Meklou.

- Hodočasnički tekstovi iz ovog razdoblja koji opisuju ono što su hodočasnici učinili i vidjeli kad su došli u Galanski klan vrlo se usko podudaraju s onim što smo izložili kao čarobni kompleks.

Kao dio svojih dokaza, dr. Meklou ukazuje na rad židovskog historičara Flaviusa Josephusa iz prvog stoljeća. Njegove reference na Kanu zemljopisno se usklađuju s lokacijom Khirbet Qane.

Pozivanje Kane u Josipu, Novom zavjetu i rabinskim tekstovima tvrdi da je selo bilo židovsko, blizu Galilejskog jezera i u području niže Galileje. Khirbet Qana ispunjava sve ove kriterije - zaključuje Meklou.