SAVJETI

Psiholog tvrdi: Karakter osobe možete upoznati uz pomoć jednog trika

Je li osoba kojom se bavimo uopće vrijedna našeg vremena

Ilustracija

Espreso.rs

2.9.2018

Kada upoznajemo nekog, bilo da je na radnom mjestu ili na nekom događaju, ne možemo odmah znati kakvog je karaktera i o kakvoj je ličnosti riječ. Zato nam treba vremena da upoznamo nekog. Većini ljudi ovo je teška stvar za otkriti jer ne pokazuju svi svoje pravo lice u početku.

Većina nas se želi predstaviti u najboljem svjetlu i zbog toga dozvoljavamo samo našim pozitivnim osobinama da zasijaju. Često se pitamo je li osoba kojom se bavimo uopće vrijedna našeg vremena, jer ipak znamo malo o njoj. Kako možemo odrediti je li provođenje vremena s nekim donosi rezultate? Nažalost, nema pravog načina da saznamo to na samom početku, što znači da moramo rizikovati.

Prema novim istraživanjima, postoji jedno specifično pitanje koje možete postaviti da otkrijete nečiju ličnost, a to je šta oni misle o nekome drugom. Baš tako, tražeći od nekog da vam da mišljenje o nekoj osobi, može biti baš ono što vam je potrebno da otkrijete kakvi su.

Profesor psihologije Dastin Vud ustanovio je da naša percepcija drugih, ili kako ih vidimo, zavisi od onoga kako vidimo sebe. Zato, ako mislimo pozitivno o sebi, to će se reflektirati kako vidimo druge. U zavisnosti koliko ste sretni sa sobom će također utjecati kako drugi vide vašu ličnost.

Ako ste optimistični u vezi sebe, to će se reflektirati na vaše ponašanje i drugi će pokupiti pozitivne vibracije. Mi kao individue imamo tendenciju da reflektiremo emocije na druge i tako možemo identificirati mnoge osobine u njima koje mi posjedujemo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.