LIFESTYLE

Otvoren muzej špijunaže u Vašingtonu: Zavirite u tajni svijet agenata

Agencije

2.9.2018

Vremena u Vašingtonu su čudna i zbunjujuća.

Govori se o sastancima političkih operativaca sa Rusijom, a Bijela kuća je u sporu sa sopstvenim obavještajnim službama. Ali, sve to doprinosi većem interesovanju za tajni svijet špijunaže i ide na ruku direktoru Međunarodnog muzeja špijunaže u Vašingtonu.

Iako se političke intrige svakodnevno odigravaju samo nekoliko ulica dalje…Muzej špijunaže se drži dalje od toga. Novi direktor kaže da se muzej bavi činjenicama i objektivnim informacijama, a da političku retoriku radije ostavlja bivšim obavještajcima i analitičarima.

“Zvaničnici koji su izašli iz administracije imaju puno pravo da govore šta hoće. Mi se ne fokusiramo na aktuelne afere. Naš cilj je da informišemo javnost kroz istoriju, odnosno stavljamo aktuelne događaje u istorijski kontekst”, kaže Kris Kosta, direktor muzeja špijunaže.

Pukovnik Kris Kosta je više zainteresovan za edukaciju radoznale javnosti o tome kako iznutra izgledaju tehnike špijunaže… što dobro zna iz prve ruke, pošto je 34 godine radio u kontraobavještajnoj službi američke vojske.

Priznaje da mu je trebalo vremena da se navikne na ulogu direktora Muzeja špijunaže.

“Ali je iskustvo na kraju ispalo katarzično, jer imam odličnu priliku da javnosti odgovorno ispričam svoju priču”, dodaje Kosta.

Hodajući kroz muzej, direktor se prisjeća nekadašnjih tajnih operacija i jednog pogrešnog koraka – u koji je umiješan i sladoled.

“Prvi put kad sam se prerušio imao sam vještačke brkove. Ne bih da govorim o detaljima, ali kad sam stavio te brkove – morao sam da pojedem sladoled. Da li ste nekada nosili masku ili vještačke brkove dok jedete sladoled u kornetu? Bio sam prestravljen da će mi otpasti usred zadatka zbog tog sladoleda”, kazao je Kosta.

Dane pune rizika Kosta je ostavio iza sebe i sada veoma ozbiljno shvata novu ulogu – jer javnosti predstavlja i rad agenata koji u tajnosti rade težak posao očuvanja bezbjednosti zemlje.

“Tu nemate pravo na grešku. Ja treba da predstavljam rad tih agenata, a opet ne smijem da pričam javno o tome šta zapravo rade”, naglasio je Kosta.

Otkad je muzej otvoren 2002, interesovanje javnosti za tehnike špijunaže je sve veće.

Sljedeće godine bi trebalo da se preseli u novu zgradu, a direktor Kris Kosta obećava da će posjetioci moći da vide više špijunskih uređaja, čuju više priča i zadovolje svoju radoznalost o tajnom svijetu špijunaže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.