ZANIMLJIVO

Rođeni prvi lavići uz pomoć vještačke oplodnje

Vantjelesna oplodnja velikih mačaka

Arhiv

CDM

5.9.2018

U Konzervacionom centru Ukutula u Južnoj Africi rođeni su prvi lavići iz epruvete, a naučnici tvrde da je ovo nevjerovatan uspjeh za spašavanje visoko ugroženih vrsta velikih mačaka.

Tim eksperata s Univerziteta u Pretoriji je proveo ovu pionirsku, vantjelesnu oplodnju velikih mačaka. Oni su sjeme mužjaka lava položili unutar lavice i nakon tri i po mjeseca ona je donijela na svijet dva zdrava lavića.

Naučnici kažu da postoje ogromne prijetnje za divlje životinje zbog gubitka staništa, kao i drugih pritisaka stvorenih ljudskom aktivnošću. Zbog toga su mnoge vrste upisane kao ranjive ili ugrožene. Ipak, naučnici tvrde da ovo istraživanje može pomoći u borbi protiv izumiranja velikih mačaka. 

Glavni istraživač projekta, doktorica Izabela Kalealta (Isabel Callealta) se nada da, na osnovu ovog istraživanja, mogu nastaviti s procedurom na nekim ugroženijim vrstama velikih mačaka, kao što su sniježni leopard ili tigar.

Manje od 4.000 tigrova je ostalo u divljini u Aziji, manje od 7.000 snježnih leoparda u planinama centralne Azije i oko 300 pirinejskih riseva u Španiji. Na tlu Afrike postoji gotovo 18.000 lavova u divljini, zahvaljujući uspješnoj konzervaciji i uzgoju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.