ZANIMLJIVOSTI Antitijela za toksični protein

Dolazi vakcina protiv bubuljica

Rezultati istraživanja naučnika s Univerziteta u Kaliforniji

Index.hr
05.09.2018 18:14

Foto: Arhiv

Bez obzira na to je li riječ o tinejdžerima ili odraslim osobama, bubuljice i jednima i drugima mogu pokvariti kvalitet življenja, ali ako je suditi prema rezultatima istraživanja naučnika s Univerziteta u Kaliforniji, tome bi uskoro mogao doći kraj.

Eksperimentima provedenim na laboratorijskim miševima ustanovili su da je, uz pomoć specifičnih antitijela, moguće smanjiti prisutnost CAMP-a, toksičnog proteina koji potiče upalne procese povezane s pojavom bubuljica.

Objasnili su da se CAMP pojavljuje zbog prisutnosti bakterija Cutibacterium acnes.

Kažu da im cilj nije bio stvoriti vakcinu koje će djelovati na spomenutu bakteriju, jer ona nije uvijek štetna, već stvoriti antitijela za toksični protein što ga bakterija luči na koži, a najčešće rezultira razvojem bubuljica.

- Trenutačno u liječenju teških slučajeva upaljenih akni dermatolozi koriste tretmane koji reguliraju prisutnost nekih hormona, ali oni mogu imati negativne nuspojave, a za neke su pacijente gotovo u potpunosti neučinkoviti - kazao je voditelj istraživanja Čun Ming Hvang (Chun-Ming Huang), dodavši da se bubuljice javljaju kod 85 posto adolescenata i kod više od 40 miliona odraslih osoba u Sjedinjenim Državama.

Objasnio je da će se tretman primjenjivati kao imunoterapija te će se njime bubuljice nastojati izliječiti unutar organizma umjesto antibioticima, hormonskim tretmanima ili prilično agresivnim tabletama lijeka "roaccutanea".

Idući je korak provesti klinička ispitivanja na ljudima i potvrditi da vakcina nema nuspojava, rekao je Huang. 

NA VRH