FILM Ukradene iz muzeja

FBI je našao ukradene magične cipelice iz “Čarobnjaka iz Oza”

Prikupio više od 300.000 dolara da bi ih restaurirao i vratio u prvobitno stanje

24sata.hr
06.09.2018 13:20

Scena iz filma

Foto: Wikimedia

Čarobne crvene cipelice koje je nosila Džudi Garland (Judy) u filmu "Čarobnjak iz Oza", ukradene prije 13 godina iz muzeja u njenom rodnom Grand Rapidsu u Minesoti, koji nosi glumicino ime, pronađene su u Mineapolisu, objavio je u utorak FBI, prenosi 24sata.hr.

Cipele, osigurane na milion dolara, ukradene su u avgustu 2005. godine, kada je neko ušao kroz prozor muzeja, razbio malenu staklenu kutiju u kojoj su bile izložene i odnio ih. 

Riječ je o zasigurno najslavnijim cipelama u povijesti američkog filma. Pošto tri puta udari petom o petu, glavna junakinja filmskog klasika iz 1939., djevojčica Doroti (Dorothy) ostvaruje svoju najveću želju - da se vrati kući u Kanzas.

Za povrat magičnih cipelica u međuvremenu je ponuđena nagrada od milion dolara, no njihova je sudbina ostala misterij sve dok FBI u utorak nije objavio da su pronađene u dobrom stanju nakon duge istrage.

Mjesna policija grada Grand Rapidsa kaže da je godinama bezuspješno slijedila mnoge tragove. Potraga za lopovima i dalje traje, a FBI moli javnost za bilo kakve informacije o eventualnim sumnjivcima.

U romanu L. Franka Bauma, po kojem je snimljen film, čarobne cipele bile su srebrene, no za holivudske hitove toga vremena koristila se nova tehnologija izrade filma u boji, pa srebrene nisu bile dovoljno efektne.

Prihvaćen je drugi par s jednom izmjenom - perle na vrhu cipela zbog težine su zamijenjene šljokicama, a bilo ih je otprilike 2.300 na svakoj. Nema tačne informacije o tomu koliko je na kraju Dorotinih cipelica izrađeno, no navodno je riječ o šest ili sedam pari.

Do danas su ''preživjela'' najmanje tri identična para cipela koje je Garland nosila u "Čarobnjaku iz Oza".

Jedan od njih je izložen u Muzeju američke historije u Vašingtonu, koji je 2016. godine prikupio više od 300.000 dolara da bi ih restaurirao i vratio u prvobitno stanje.

NA VRH