ZANIMLJIVOSTI

Četverogodišnjakinja dobila sepsu jer je probavala cipelice bez čarapica

Operaciju je izbjegla tako što su doktori vadili gnoj iz njene noge

Malena Sijena u bolnici. Facebook

Avaz.ba

8.9.2018

Četverogodišnjakinja je jedva preživjela nakon što je dobila ozbiljnu infekciju jer je probavala cipelice u prodavnici bez čarapica.

Sijena Rasul (Sienna) iz Velsa razboljela se samo dan nakon što je otišla u kupovinu sa svojom majkom, Džodi Tomas (Jodie Thomas). Njena majka je za britanske medije izjavila da je djevojčica bila u sandalama te da je probavala razne cipelice u prodavnici, ali nije obukla čarapice. 

Sljedećeg dana, djevojčica se probudila uplakana, a majci je rekla da je sve boli i odmah su otišle u bolnicu. Ljekari su vidjeli zagnojenu ranu na djevojčicinom stopalu - već sljedeći dan infekcija se proširila na cijelu nogu, a dijete je imalo groznicu.

- Odvela sam je odmah u bolnicu. Tresla se i imala čudne trzaje tijela. Bila sam očajna - govori majka i dodaje da je malena provela pet dana u bolnici, gdje su joj ljekari dijagnosticirali sepsu.

Operaciju je izbjegla tako što su ljekari vadili gnoj iz njene noge.

Sepsa je najozbiljnija posljedica bakterijskih infekcija. Pojedine vrste sepse imaju smrtnost veću od 50 posto.

- Cipelice koje je probavala su probala i neka druga djeca prije nje i tako je dobila infekciju. Znala sam da možete dobiti atletsko stopalo, ali trovanje krvi, e to nisam znala...zapamtite, nikad ne znate ko je probao cipele prije vas - upozorila je majka.

Ljekari pretpostavljaju da je djevojčica imala ranicu na stopalu, zbog čega je infekcija ušla u njen sistem.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine od sepse umre više od šest miliona ljudi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.