SVIJET

Upozorenje u Poljskoj zbog odbjeglog pitona

Spasilačke ekipe su kasnije našle još jedan dio odbačene kože zmije

animalrescuepoland

Avaz.ba

8.9.2018

Piton dug oko 5,5 metara već mjesecima slobodno gmiže Poljskom, tačnije kroz oblast južno od Varšave. Grandiozna zmija nazvana je Berta, a hvatanje uspijeva da izbjegne već duže od dva mjeseca.

Lov je počeo kada je organizaciju za spašavanje životinja - Animal rescue Poland dobila obavještenje da je pronađen dio zmijske košuljice duge nešto više od dva metra u blizini rijeke Vistula.

Spasilačke ekipe su kasnije našle još jedan dio odbačene kože zmije, veličine skoro pet metara, a u obimu je imala skoro 50 centimetara.

Stručnjaci su zaključili da je u pitanju indijski piton kog je u divljinu pustio neodgovorni uzgajivač. Lokalno stanovništvo je upozoreno da izbjegava šetnje pored Vistule dok traje potraga.

Vatrogasci su poslali brodove i dronove u potragu za ogromnim gmizavcem. Ali velika Berta je i dalje slobodna.

Indijski pitoni narastu i više od 6 metara, a mogu težiti čak do 90 kilograma. Na glavi imaju toplotne senzorne jame koje im omogućavaju da otkriju plijen poput glodara i ostalih sisara.

Imaju slab vid, ali zato vrlo razvijen njuh. Indijski pitoni ubijaju plijen ugrizom i gušenjem kontrakcijama tijela, a gutaju cijeli plijen.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.