Foto: Instagram

NJEMAČKA Tradicionalne bavarske narodne nošnje

Djevojke koje dolaze na Oktoberfest prozivaju da nose neprikladne haljine

Kratke, dekoltirane i od jeftinog materijala

Avaz.ba
09.09.2018 20:47
A
A
A

Dok se neki već pripremaju za ovogodišnji Oktoberfest, drugi glavu razbijaju odjećom posjetiteljica tog tradicionalnog minhenskog događaja.

Čini se da nekima ne odgovara da se djevojke koje posjećuju Oktoberfest odijevaju u tradicionalne bavarske narodne nošnje, a pogotovo ne u one nešto minijaturnije. -Na mladim ženama te haljine često izgledaju kao porno haljine, kratke, dekoltirane i od jeftinog materijala. To nema veze s identitetom-, izjavio je jedan njemački pisac za lokalne medije kad su ga upitali zašto se toliko turista pojavljuje odjeveno u tradicionalne bavarske nošnje.

  • Foto: (Instagram)

S njim se složio i harmonikaš Franc Talhamer (Franz Thalhammer). On također misli da je došlo do seksualizacije Oktoberfesta. -Dirndl je nešto lijepo, može učiniti svaku osobu lijepom. Ali neke od haljina koje danas viđamo su lude- izjavio je on za lokalne novine misleći na tradicionalne haljine koje su dio bavarske narodne nošnje.

-Uđete u šator i tamo je sve krcato pijanih Australaca i Italijana koji su dali 250 eura za kompletni bavarski outfit pa misle da su Bavarci. To je kao da ja hodam uokolo polugol i vičem da sam Australac- dodao je.
  • Foto: (Instagram)

Među oskudno odjevenim damama, čini se da najviše prednjače mlade Britanke. Ulku Stefanides (Ulku Stephanides), vlasnica jedne trgovine kostimima u Londonu, za The Times je rekla: -Za žene imamo ili haljine do koljena ili iznad koljena. Prije je bilo normalnih veličina. Sad, jer modeli nose te seksi kostime, cure dolaze u trgovinu i govore: -Želim izgledati seksi-.


-To je nova generacija. Prošle sedmice je ušla jedna cura, kupila je kostim od 20 funti i fotografirala se da objavi na Instagramu. -Ne izgledam dovoljno seksi, moram ići u Njemačku, na Oktoberfest-, rekla mi je, prisjetila se prodavačica.