ISTRAŽIVANJA

Alkohol utiče na sve ove kognitivne sposobnosti i kada ga više nema u krvi

Blic.rs

9.9.2018

Jutra nakon propijenih noći nisu nimalo prijatna: nismo ni za šta, glava nam puca, boli nas želudac, a simptomi često traju po nekoliko sati. 

Psiholozi Univerziteta u Batu (Engleska), međutim, otkrivaju da se mozak mnogo sporije oporavlja nego što se pretpostavljalo. Njihova uporedna studija, nedavno objavljena u stručnom časopisu "Addiction" , bavi se istraživanjima koja su analizirala umne sposobnosti nekoliko sati do jedan dan poslije konzumiranja velike količine alkohola, prenosi Blic.rs.

Njihov zaključak: Smanjene sposobnosti kognitivnih sposobnosti manifestiraju se slabijom koncentracijom, slabijim pamćenjem i usporenim reakcijama, i to čak i onda kada alkohola više nema u krvi.

Uzrok je, prije svega, u dehidraciji. Alkohol je jak diuretik, koji podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, čak četiri puta više nego što unosimo pićem. Da bi nadoknadili nedostatak, organi izvlače što više tećnosti, a i mozak se "bori" za tečnost.

Ovo utiče na rad hipofize, žlijezde u mozgu zadužene za reguliranje hormona. Kada ne radi kako treba, nemoguće je regulirati količinu tečnosti. 

Moždane ovojnice i membrana koja obavija mozak i kičmenu moždinu skupljaju se, a čak i najmanje promjene mogu da izazovu jake glavobolje.

Uslijed dehidracije, hranljive materije magnezijum, kalijum i natrijum izbacuju se iz organizma, a one su neophodne za stabilnu kognitivnu funkciju. Kako organizam ne može odmah da nadoknadi nedostatak, a moždanim ovojnicama treba više vremena da dostignu prvobitnu veličinu, duže traje i oporavak moždanih funkcija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.