ZANIMLJIVOSTI

Upoznajte Meri En, najopasniju ženu u historiji

Objesili su je 1873., a kako je krvnik krivo procijenio dužinu užeta, umirala je polako u mukama

Printscreen

24sata.hr

10.9.2018

One su svojom okrutnošću i monstruoznošću šokirale svijet. Zlodjela koje su učinile prenerazila su svakoga ko je čuo za njih. Uživale u mučenjima i užasima koje su stvarale oko sebe i malo koga su štedjele. Donosimo vam specijal o najokrutnijim ženama u historiji.

Meri En Koton (Mary Ann Cotton) svoja zlodjela koja je počinila platila je smrću. Objesili su je 1873., a kako je krvnik krivo procijenio dužinu užeta, umirala je polako u mukama. To je zasigurno i zaslužila jer je skrivila smrt najmanje 20 nevinih ljudi. Sve ih je otrovala arsenom. Nije štedjela ni svoje muževe, ali ni vlastitu djecu. Ubila je majku, ljubavnika, presudila prijateljima, ljubavnicima...


Dugo godina svi su žalili Meri En Koton zbog tužne sudbine koja ju je zadesila. Mislili su da ne postoji tužnije ljudsko biće od nesretne Meri jer svi oko nje samo umiru. I to svi baš od želučanih problema. 

Engleskinja Meri En Koton rođena je 1822. u rudarskom gradiću Raintonu. Kada je imala osam godina otac joj je poginuo u rudniku. Nakon toga su uslijedile godine siromaštva i Meri je bila više gladna nego sita. Tada se djevojčica sama sebi zaklela da neće sebi dozvoliti umrijeti od gladi. Obećanje je i održala.

Sve ih pokosila 'želučana groznica'

Sa prvim suprugom dobila je petero djece od kojih je četvero umrlo. Nakon toga su dobili još troje djece, ali su i oni umrli od "proljeva". Kako je za svako dijete uplatila životno osiguranje uredno bi ga podigla čim bi nekoga od njih spustila u zemlju.

Kad joj je muž, inače rudar, nastradao u nesreći oporavljao se kući, a ona ga je njegovala. Malo prije toga natjerala ga je da uplati policu osiguranja što je on i napravio. Uskoro mu je dijagnosticirana "želučana groznica". I njega je pokopala.

Nekoliko godina kasnije ponovno se udala. Ubrzo nakon stupanja u brak njezin novi suprug počeo je učestalo patiti od vrtoglavica i jakih bolova u želucu. Umro je točno petnaest mjeseci nakon što je izgovorio sudbonosno "da".

Meri En, sad još bogatija, jer joj je i ovaj muž bio osiguran odlučila se ponovo udati. Pronašla je bogatog udovca, Džona Robinsona (John), oca petero djece. Nakon samo godinu dana umrlo mu je troje djece. Naravno, dijagnoza je bila 'želučana groznica'. Ona ga je uskoro napustila, ali prije toga mu je ispraznila sefove i uzela sve vrijedno iz kuće. Pobjegla je kod svoje majke kako bi se brinula za nju. I majka je uskoro oboljela od iste bolesti i umrla.

Preselila je u drugi grad i doznala da je Frederik Koton (Frederick Cotton) nedavno ostao udovac. Predstavila mu se kao udovica, zavela ga, te s njim ostala trudna. On ju je odmah odlučio oženiti.

Nisu prošle niti dvije godine od vjenčanja, a u blizini imanja Kotonovih počele su se događati čudne stvari. Svinje su počele pobolijevati i umirati, a nitko nije mogao otkriti uzrok.

Ubrzo je preminula i Frederikova sestra, a potom i sam Frederik te njegov desetogodišnji sin iz prvog braka. Ubrzo su umrla oba sina koje su Meri En i Fredrik dobili. Mlađi je bio još sasvim mala beba.

Lokalnom liječniku u Njukaslu gdje je tada živjela to je postalo malo sumnjivo. Sasvim mu je bilo neobično da u tako kratkom vremenu toliko članova umre od iste stvari. Odlučio je napraviti obdukciju nad malenim Čarlsom (Charles), starijim sinom Meri En i Frederika. U djetetovom tijelu pronašao je veliku količinu arsena u crijevima i želucu. Uskoro su iskopali i ostale članove obitelji i otkrili da su svi otrovani.

Meri En Koton je uhapšena, na suđenju je proglašena krivom i osuđena je na smrt. Prije toga je u zatvoru rodila i svoje posljednje dijete, djevojčicu Margaret. 

Iako se nikad sa sigurnošću neće znati koliko je ljudi točno otrovala, najvjerojatnije je ubila majku, trojicu od četvorice svojih supruga, ljubavnika, svu svoju djecu i sedmoro usvojene djece. Nekih dvadesetak ljudi...  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.