ZANIMLJIVO

Britanska obavještajna služba je morala provjeravati svaku Čerčilovu cigaretu

Bio strastveni pušač

CDM

CDM

15.9.2018

Premijer Velike Britanije Vinston Čerčil (Winston Churchill) jedna je od najpoznatijih figura novije historije, a na rijetko kojoj fotografiji možemo ga vidjeti bez cigarete u ustima. Čuveni političar toliko ih je volio, da je MI5 morao provjeravati svaku od njih da nije otrovana.

Kako je Vinston Čerčil svojevremeno dobivao cigare na poklon od raznih fanova, postojala je opasnost da neka od njih bude otrovana, jer bi to bio najlakši način za ubijanje. Britanska služba sigurnosti MI5 je zato svaku od njih prvo davala miševima kako bi se utvrdilo da u njima nema cijanida ili drugog otrova.

Iako je to i dalje ostavljalo mogućnost minijaturnog eksploziva koji bi se aktivirao po paljenju cigarete, Čerčil nije dozvoljavao da se one unište, već je uživao u konzumaciji.


CDM

Da sakriveni eksploziv nije bio daleko od istine pokazao je stvarni pokušaj da se Čerčil ubije pomoću eksplozivne čokolade. Međutim, MI5 je na vrijeme dobio dojavu o nacističkom planu, tako da je on bio osujećen.

Još jedan zanimljiv slučaj bio je kada je jedan francuski general Čerčilu poklonio šunku. Njega je to oduševilo i jedva je čekao da je proba. Obavještajna služba je smišljala kako da provjeri šunku i odlučili su da je daju jednoj mački. Tek kada su utvrdili da je sa njom sve u redu, premijer je dobio šansu da uživa u poklonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.