TEHNOLOGIJA

Nebo iznad Amsterdama osvijetljeno sa 300 dronova

Djelo dvojice holandskih umjetnika

Avaz.ba

17.9.2018

Sredinom avgusta, tik poslije zalaska sunca, nebo iznad Amsterdama osvijetljeno je sa 300 svjetlećih dronova, koji su se kretali u koreografskom spektaklu.

Ovaj nesvakidašnji spektakl nazvan "Franchise Freedom" (Sloboda franšize) djelo je studija "Drift", amsterdamskog umjetničkog studija koji vode Loneke Gordjin (Lonneke) i Ralf Nauta (Ralph). Još od 2007., ovaj dvojac je stekao slavu praveći svjetleće spektakle kojima su istraživali odnos između prirode i tehnologije.

"Franchise Freedom", koja je svoje debitantsko pojavljivanje imala na Art Baselu na obalama Majamija prošlog decembra, bio je pokušaj da se oponaša jato ptica koje leti u koordiniranom letu. Slijedeći svoj put, ptice formiraju oblike svojim jatom.

Kako bi oživjeli ovaj koncept, umjetnici iz Drifta pozvali su specijalizirane inžinjere.

- Pričali smo s mnogo ljudi, kao što su inžinjeri iz "ARS Electronicsa" (distributeri električnih dijelova) i motivirali smo ih da istraže centralizirano upravljanje grupe dronova koju možete programirati da izvode razne pokrete na nebu. Onda se u jednom trenutku u cijelu priču uključio i "Intel", koji je napravio uređaje i programirao ih kako bi izveli ovaj perfomans - rekao je Nauta, prenosi CNN.

Studio Drift

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.