ZANIMLJIVO Za rješenje zadatka predviđena milionska nagrada

Matematičar tvrdi da je pronašao dokaz za hipotezu koja 160 godina izluđuje njegove kolege

Britansko-libanski naučnik predstavio svoj rad na skupu u Hajdelbergu, za koji tvrdi da je “jednostavan”

CDM
25.09.2018 12:08

Foto: Ilustracija

Jedan od najistaknutijih britanskih matematičara Majkl Atija (Michael Atiyah) tvrdi da je pronašao dokaz za Rimanovu hipotezu, jedan od šest matematičkih problema za čije je rješenje predviđena nagrada od milion dolara, a koji je skoro 160 godina izluđivao njegove kolege.

Sada penzionisani Atija (89), nagrađivani britansko-libanski matematičar, predstavio je svoj rad na skupu u Hajdelbergu, za koji tvrdi da je “jednostavan dokaz” Rimanove hipoteze, a da li je uspio riješiti jedan od najpoznatijih neriješenih problema u matematici – utvrdit će komisija, navodi magazin "New Scientist".

Ukoliko rješenje Rimanove hipoteze bude potvrđeno, to će biti velika vijest, ocjenjuje britanski naučni časopis, ukazujući da je, između ostalog, ta hipoteza blisko povezana sa dijeljenjem osnovnih brojeva, koji se ne mogu dijeliti ni sa jednim cijelim brojem osim sa samim sobom i brojem jedan.

- Ukoliko se dokaže da je ta hipoteza tačna, matematičari će biti opskrbljeni mapom za lociranje svih takvih osnovnih brojeva, što bi bio značajan pomak s dalekosežnim efektima na tom polju - ističe se u tekstu.

Nagrada od milion dolara, obećana za rješenje jednog od šest neriješenih “Milenijskih problema” u matematici, koje je postavio Američki institut za matematiku “Clay”, mnoge matematičare je godinama stavljala na iskušenje da se upuste u potragu za dokazom Rimanove hipoteze, ali nijedan od njih do sada nije došao do nagrade.

Atija, dobitnik Fildsove medalje i Abelove nagrade, svjestan je ove historije neuspjeha u istovjetnim pokušajima.

- Niko ne vjeruje da uopće postoji dokaz za Rimanovu hipotezu, a kamoli da taj dokaz može da pruži neko ko ima skoro 90 godina -  rekao je on, izrazivši ipak nadu da će njegova prezentacija uvjeriti njegove kritičare u suprotno.

NA VRH