UPOZORENJE

Britanke zbog neslane šale završile u surovom zatvoru u Grčkoj

Djevojke su se žalile Britanskoj ambasadi da su im ugrožena osnovna ljudska prava

Ilustracija

B 92

1.10.2018

Dvije britanske turistkinje izjavile su da ih je grčka policija skinula do kože i zaključala u krvavu zatvorsku ćeliju na Krfu nakon što su jednom Grku na plaži sakrile odjeću radi šale.

Šona Koks i Viki Albon iz Eseksa mjesecima su štedjele za put u Grčku kada je jedna, za njih, bezopasna šala pošla po zlu.  

Dvadesetogodišnjakinje su se našle sa grupom mladića na plaži, a poslije nekoliko sati u društvu, jednom od njih su sakrile odjeću ispod susjedne ležaljke kada je otišao na kupanje.

On ih je prijavio policiji za krađu, koja ih je potom uhapsila i odvela u stanicu gdje su, kako tvrde, provele 24 sata bez hrane i platile 1.600 funti za troškove kazne i još 400 funti za "Rolex" sat koji je bio među stvarima.

Navodno, policiji je rečeno da su stvari, uključujući i "Rolex" izgubljene, te da su ih dvije Britanke ukrale.

Rekao je svojim prijateljima da me je pratio do hotela i da me vidio kako nosim njegove stvari i sat. To je bila kompletna laž. Nismo takle njegove stvari niti nas je iko pratio - rekla je Viki.  

Djevojke su se žalile Britanskoj ambasadi da su im ugrožena osnovna ljudska prava jer su uvjeti u zatvorskoj ćeliji u kojoj su provele cijeli dan bili nehumani.  

- Naša priča je upozorenje svima prije nego što otputuju u Grčku. Možda je lijepa destinacija za ljetovanje, ali ako upadnete u nevolju i zatreba vam pomoć, ovako će vas tretirati - zaključuje jedna od dvije djevojke.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.