KARTELI

Pablo Eskobar je htio ubiti čovjeka koji je Argentinu odveo ka Maradoninoj Božijoj ruci

Mafija se miješala i u fudbal namještajući mečeve, prijeteći sudijama, kupovinom njihove arbitraže...

Telegraf. rs

Avaz.ba

9.10.2018

Rikardo Gareka (Ricardo Gareca), selektor fudbalske reprezentacije Perua i nekadašnja zvijezda latinoameričkog fudbala, bio je u velikoj životnoj opasnosti u vrijeme dok je Južnom Amerikom harao Pablo Eskobar (Pablo Escobar).   

Nekada najveći narkobos je u to vrijeme htio dići uzrak Garekin automobil i to u vrijeme dok je on igrao za Ameriku de Kali. Sve je ovo otkrio njegov nekadašnji plaćeni ubica Džon Žairo Velaskez (John Jairo Velaskes), poznatiji po nadimku Popaj.

Tokom osamdesetih Gareka je morao da strahuje od vođe zloglasnog kartela Medelin, gdje nije bio jedini. Cijela ekipa je bila pod budnim okom Pabla Eskobara, koji je želio da se kroz ubistvo nekoliko igrača osveti za posljedice rata s Kali kartelom. 

Kalijev klan je detonirao automobilsku bombu nekoliko metara od kuće Pabla Eskobara, pa se planirala osveta.

- Rikardo Gareka je uvijek bio na oku i listi Pabla Eskobara, ali do njega nismo došli. Patronova ljubav prema fudbalu spasila je Gareki život. On i ostali igrači Kalija su bili ozbiljno planirani kao mete - rekao je Popaj za kolumbijske medije.

Gareka je za klub igrao od 1985. do 1989. godine, a dijelio je svlačionicu s Pedrom Enrikeom Sarmijentom (Pedro Enrique Saermiente), koji je bio žrtva okrutnih akcija Pabla Eskobara. 

Popaj je otkrio da su Patronovi ljudi kidnapirali igrače da bi zagorčali život vođama Kali kartela, a kada nisu naišli na željenu reakciju i dogovor, ubijena je porodica Pedra Sarmijenta.

Eskobar je, inače, navijao za Independijente Medelin, a mafija se miješala i u fudbal namještajući mečeve, prijeteći sudijama, kupovinom njihove arbitraže...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.