KOZA NOSTRA

Mafija pronašla novi način za zaradu: Sigurna investicija kojoj vrijednost raste, a keš samo kaplje

Umjetnička djela su sigurna investicija

Ilustracija

Kurir.rs

15.10.2018

Pedeset godina poslije krađe Karavađovog djela "Hristovo rođenje sa Svetim Lavrentijem i Svetim Franjom" u februaru ove godine italijanska komisija za borbu protiv mafije objavila je da jedno od najtraženijih umjetničkih djela vjerovatno ipak nije zauvijek izgubljeno.

Krunski svjedok iz "Koza nostre" ispričao je komisiji da je sicilijanska mafija 70-tih godina prošlog stoljeća prodala sliku Švicarcu koji trguje umjetničkim djelima.

Otkako je slika nestala iz crkve u Palermu 1969., oko nje su se plele nevjerovatne priče: dok su jedni tvrdili da je rukovodstvo mafije ''Koza nostra'' iznosi na važnim sastancima, drugi su se kleli da ju je glavni vođa sicilijanske mafije Toto Rina koristio umjesto prostirke pored kreveta.

Na osnovu iskaza krunskog svjedoka, stručnjaci komisije došli su do saznanja o novom problemu s kojima se suočava italijanska policija: krađi umjetničkih djela. Samo 2017. u Italiji je iz muzeja, privatnih kuća i crkava ukradeno 6.255 umjetničkih djela, u prosjeku 17 dnevno, a profil počinioca je uvijek isti: mafija.

Umjetnička djela su sigurna investicija. Ne gube vrijednost, a kupci ih uglavnom plaćaju u kešu, što su idealni preduvjeti za pranje novca. 

- Vrijednost umjetničke slike često vremenom poraste. Zbog toga kriminalci kupovinu ne vide samo kao mogućnost da operu novac, već i kao investiciju - objašnjava Fabricio Paruli, načelnik specijalne policijske jedinice Služba za zaštitu kulturnih dobara. 

Mafijaši, međutim, prije svega trguju ukradenom umjetnošću. Istražitelji su 2016. prilikom pretresa kuće u Kastelmare di Stabija u Napulju otkrili dvije Van Gogove slike u vrijednosti od 100 miliona dolara. Kuća je bila u vlasništvu trgovca drogom iz mafije Kamora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.