ZANIMLJIVO Rast cijena nekih od životnih radosti

Istraživanje: Pivo, kafa, vino i čokolada će poskupiti zbog globalnog zagrijavanja

Ako emisije gasova staklene bašte iz trošenja uglja, nafte i gasa nastave s trenutnim nivoom rasta, vjerovatnoća da će vremenske prilike nanijeti štetu proizvodnji ječma

Piše: CDM

Foto: Ilustracija


Globalno zagrijavanje bi moglo dovesti do toga da neke od životnih radosti poput kafe, čokolade, vina i piva postanu teže dostupne i skuplje, navode naučnici.

Sve duži periodi ekstremno toplog vremena, toplotnih talasa, i suša mogli bi da u budućnosti nanesu veliku štetu proizvodnji ječma, ključnog sastojka piva. Međunarodni tim istraživača je ocijenio da bi gubici mogli da iznose i do 17 posto prinosa.

To bi značilo da će se prosječne cijene piva udvostručiti, navodi se u studiji objavljenoj u današnjem izdanju časopisa "Nature Plants", prenose agencije. U zemljama gdje je pivo već skupo, kao što je na primjer Irska, cijene bi mogle biti i utrostručene.

Nalazi su objavljeni sedmicu dana nakon što su u izvještaju UN opisane posljedice opasnog nivoa klimatskih promjena, uključujući sve veće nestašice hrane i vode, toplotne talase, povećanje nivoa mora i bolesti.

Jedan od autora istraživanja, Stiv Dejvis (Steve Davis), rekao je da je istraživanje o pivu urađeno dijelom da bi se na jasan način poslala poruka da klimatske promjene štetno utiču na najrazličitije aspekte svakodnevnog života.

Nekoliko naučnika koji nisu učestvovali u istraživanju je navelo da je to dobar i efikasniji način da se izlože opasnosti globalnog zagrijevanja.

Američki agrikulturni ekolog navodi da nauka odavno zna da je ječam "među usjevima najosetljivijim na toplotu" ali da istraživanje to povezuje s nečim do čega je ljudima zapravo stalo, cijenom piva, i da je zbog toga vrijedno.

Stiv Dejvis je i sam ljubitelj piva i jedan je od onih kojima je stalo.

- Ovo istraživanje je stvoreno iz ljubavi i straha - rekao je on.

Ječam se širom svijeta koristi za najrazličitije stvari, najviše za ishranu stoke. Manje od 20 posto svjetskog ječma završi u pivu. Ali u SAD, Brazilu i Kini najmanje dve trećine te žitarice završi u flašama, buradima i limenkama.

Dejvis i njegove kolege su posmatrale samo efekte kombinovanih toplotnih talasa i suše, a ne i opće otopljavanje.

Ako emisije gasova staklene bašte iz trošenja uglja, nafte i gasa nastave s trenutnim nivoom rasta, vjerovatnoća da će vremenske prilike nanijeti štetu proizvodnji ječma, porašće od jednom u deceniji do 2050. do jednom u dvije godine do kraja ovog vijeka.

Više o temi

ISTRAŽIVANJA
Pivo za duži život

Više o:

Pivo Vino Čokolada
NA VRH