ZANIMLJIVO

Istraživanje: Pivo, kafa, vino i čokolada će poskupiti zbog globalnog zagrijavanja

Ako emisije gasova staklene bašte iz trošenja uglja, nafte i gasa nastave s trenutnim nivoom rasta, vjerovatnoća da će vremenske prilike nanijeti štetu proizvodnji ječma

Ilustracija

CDM

15.10.2018

Globalno zagrijavanje bi moglo dovesti do toga da neke od životnih radosti poput kafe, čokolade, vina i piva postanu teže dostupne i skuplje, navode naučnici.

Sve duži periodi ekstremno toplog vremena, toplotnih talasa, i suša mogli bi da u budućnosti nanesu veliku štetu proizvodnji ječma, ključnog sastojka piva. Međunarodni tim istraživača je ocijenio da bi gubici mogli da iznose i do 17 posto prinosa.

To bi značilo da će se prosječne cijene piva udvostručiti, navodi se u studiji objavljenoj u današnjem izdanju časopisa "Nature Plants", prenose agencije. U zemljama gdje je pivo već skupo, kao što je na primjer Irska, cijene bi mogle biti i utrostručene.

Nalazi su objavljeni sedmicu dana nakon što su u izvještaju UN opisane posljedice opasnog nivoa klimatskih promjena, uključujući sve veće nestašice hrane i vode, toplotne talase, povećanje nivoa mora i bolesti.

Jedan od autora istraživanja, Stiv Dejvis (Steve Davis), rekao je da je istraživanje o pivu urađeno dijelom da bi se na jasan način poslala poruka da klimatske promjene štetno utiču na najrazličitije aspekte svakodnevnog života.

Nekoliko naučnika koji nisu učestvovali u istraživanju je navelo da je to dobar i efikasniji način da se izlože opasnosti globalnog zagrijevanja.

Američki agrikulturni ekolog navodi da nauka odavno zna da je ječam "među usjevima najosetljivijim na toplotu" ali da istraživanje to povezuje s nečim do čega je ljudima zapravo stalo, cijenom piva, i da je zbog toga vrijedno.

Stiv Dejvis je i sam ljubitelj piva i jedan je od onih kojima je stalo.

- Ovo istraživanje je stvoreno iz ljubavi i straha - rekao je on.

Ječam se širom svijeta koristi za najrazličitije stvari, najviše za ishranu stoke. Manje od 20 posto svjetskog ječma završi u pivu. Ali u SAD, Brazilu i Kini najmanje dve trećine te žitarice završi u flašama, buradima i limenkama.

Dejvis i njegove kolege su posmatrale samo efekte kombinovanih toplotnih talasa i suše, a ne i opće otopljavanje.

Ako emisije gasova staklene bašte iz trošenja uglja, nafte i gasa nastave s trenutnim nivoom rasta, vjerovatnoća da će vremenske prilike nanijeti štetu proizvodnji ječma, porašće od jednom u deceniji do 2050. do jednom u dvije godine do kraja ovog vijeka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.