ZANIMLJIVO

Veneciji prijeti potop, do kraja stoljeća bi mogla biti pod vodom

Posljedica progresije delte i slijeganja sedimenata

Ilustracija

CDM

17.10.2018

Venecija, bazilika u Akvileji, Tir ili Efes, mjesta na Mediteranu s popisa svjetske baštine, ugrožena su rastom nivoa mora, navodi se u studiji objavljenoj u utorak u "Nature communicationsu".

Studija koju su uradili naučnici s Univerziteta Kiel u Njemačkoj i Sautemptona u Engleskoj sadrži indeks kulturnog blaga po nivou ugroženosti zbog klimatskih promjena koje im prijete do kraja stoljeća.

Prema tom indeksu, Venecija i njena laguna, zatim renesansni grad Ferara, renesansni gradić i bazilika patrijarha Poponea u Akvileji u Italiji na vrhu su popisa.

Smještena su na mjestima gdje je posebno velika prijetnja rasta nivoa voda Jadranskog mora, navodi se u saopćenju Univerziteta u Sautemptonu.

Venecija tone u lagunu 10 centimetara svakog stoljeća zbog rasta nivoa mora “što je posljedica progresije delte i slijeganja sedimenata”, upozorio je UNESCO.

U 20. stoljeću Venecija je izgubila dodatnih od 10 do 13 centimetara zbog industrije koja je iskorištavala podzemne vode.

Arheološki ostaci grada Tir u Libanu, cjelokupno arheološko nalazište Taragone u Španiji kao i Efesa u Turskoj, najugroženiji su zbog erozije obale.

Prema toj studiji, potapanje prijeti 37 mjesta na Sredozemlju, a erozija 42.

Do kraja stoljeća, navodi se dalje u studiji, samo dva mjesta na Sredozemlju, a to su Medina u Tunisu i arheološki kompleks Ksant Leton u Turskoj, izbjeći će prijetnje potapanja ili erozije.

Pred tim mjestima uvrštenima na UNESCO-ov popis svjetske baštine “brojni su izazovi” kako bi se ona prilagodila učincima rasta nivoa mora, ističe Seli Braun sa Univerziteta Sautempton.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.