ZANIMLJIVO

Čudo: Beba kojoj srce nije kucalo 22 minute proslavila svoj prvi rođendan

Rođena nakon samo 27 sedmica trudnoće

St George's Hospital

Avaz.ba

17.10.2018

Lasi Šerif (Lacey Sherriff), prijevremeno rođena beba čije je srce prestalo kucati čak 22 minute, ljekari su nazvali "čudom" pošto proslavlja svoj prvi rođendan, a imala je minimalne šanse da preživi, piše BBC.

Beba koja je težila 653 grama nakon rođenja i koja je rođena nakon samo 27 sedmica trudnoće, neposredno nakon rođenja preživjela je čak dva zastoja srca.

Njeni roditelji su se pripremili na najgori mogući scenario, ali njihova kćerka ipak je preživjela. Doktori u klinici "St George's" u Londonu kazali su da će se beba pravilno razvijati i da bi trebala živjeti normalan život. 

Inače, ona je rođena carskim rezom u klinici "St. Peter" prije nego što je pet dana kasnije prebačena u "St. George" zbog hitne operacije kojom je trebalo biti sanirano teško stanje crijeva - nekrotizujući enterokolitis.

Tokom operacije srce joj je prestalo raditi na 12 minuta prije nego što su joj ljekari uspjeli stanje stabilizirati. Nakon toga joj se srce opet zaustavilo na dodatnih deset minuta. 

Poslije operacije njeno stanje je usporeno napredovalo, ali su joj trebali daljnji operativni zahvati koji su trebali riješiti probleme s njenom stomom ugrađenom u stomak tokom prve operacije.

Lasi je konačno otpuštena prošli mjesec nakon 111 dana provedenih u bolnici i za to vrijeme je proslavila svoj prvi rođendan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.