ZANIMLJIVO

Osveta slonova: Lovci im ubili vođu krda, a onda je uslijedio napad

Prišli su im veoma brzo i zapucali s male razdaljine

Printscreen

b92.net

20.10.2018

Na zabilježenom videosnimku, koji se proširio društvenim mrežama, možemo da vidimo dva lovca kako se šunjaju među krdo slonova u Namibiji.

Prišli su im veoma brzo i zapucali s male razdaljine, dok u pozadini klipa možemo da čujemo kako jedan od njih izgovara "pogodi ga tačno između očiju".

Ispalili su tri hica, a jedan od njih bio je smrtonosan te je životinja uskoro bila na zemlji.

Kako se ispostavilo, lovci su usmrtili predvodnika krda, zbog čega su se slonovi uznemirili te su instiktivno pojurili ka muškarcima koji su se dali u bijeg. Niko od lovaca nije povrijeđen.


Na opće iznenađenje mnogih ljudi, jedan stručnjak je objasnio da je lov na slonove dozvoljen, ali maksimalno dvije životinje po organizatoru safarija.

- U ovom predjelu Namibije živi manji broj slonova te lovimo samo dva godišnje - kazao je profesionalni lovac Korn Kruger (Corn Crueger) za News 24.

Kruger im je kazao da je videomaterijal snimljen prije tri ili četiri godine i da je pucanje na životinje u potpunosti legalno i nimalo ne šteti zajednici.

Postoji nekoliko kompanija u Namibiji koje organiziraju safari ture za lovce, a sezona je otvorena od marta sve do kraja oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.