ISTRAŽIVANJE

Koliko bi često trebali prati pidžamu: Žene je u prosjeku nose čak 17, a muškarci 13 dana

Ilustracija

Blic.rs

21.10.2018

Ukoliko istu pidžamu nosite previše dugo možete ugroziti svoje zdravlje i izazvati niz dermatoloških problema. Upravo zbog toga stručnjaci su riješili da otkriju koliko dana je zaista preporučljivo da je nosimo. 

Dosadašnje statistike pokazuju da prosječna dužina vremena tokom kojeg žene nose pidžamu je 17 dana, dok je muškarci peru nakon 13 dana korištenja.

Od 2.500 žena koje su učestovale u istraživanju, skoro polovina dama je kazala da je glavni razlog što ne mijenjaju pidžamu dovoljno često činjenica da često zaborave koliko večeri su je nosile. Sa druge strane, većina muškaraca je navela da je ne peru svake sedmice jer "nose ono što im se prvo nađe pri ruci", prenosi Blic.rs.

Pa, da li bi trebalo češće da je peremo?

S obzirom na to da se tokom noći znojimo i tako uklanjamo mrtve ćelije kože, pidžama postaje idealno stanište za razmnožavanje bakterija i skupljanje vaginalnih tečnosti, urina i drugih tjelesnih izlučevina.

- Odgovor na pitanje koliko često bi trebalo da je perete zavisi od brojnih faktora i do stepena vaše lične higijene. Tehnički, unutrašnji dio pidžame je u dodiru sa kožom te ga možete posmatrati isto kao donji veš. Međutim, ako se tuširate ili kupate prije nego što legnete u krevet, vaša pižama neće biti tako prljava tako da je možete prati na nekoliko dana. U slučaju da ste bolesni, imate groznicu ili gripu, pidžamu bi trebalo da perete svakog dana. Isto važi ako boravite u pidžami preko cijelog dana, noseći je u kući umjesto garderobe - kazala je higijeničar Lisa Akerli za britanski "Metro".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.