STANDARD

Nijemci zadovoljni debljinom svog novčanika, ali...

Situiranost je najizraženija u saveznoj pokrajini Hesen, gdje se nalazi finansijska metropola Frankfurt

Ilustracija

Antenam.net

25.10.2018

Nijemci su vrlo zadovoljni svojom finansijskom situacijom, pokazuje istraživanje saveza njemačkih štedionica, čiji su rezultati objavljeni danas.

Na pitanje kako procjenjuju svoju finansijsku situaciju, 63 posto ispitanika dalo je odgovor "dobro" ili "vrlo dobro", dok je samo osam posto odgovorilo "loše". Dvadeset i devet posto anketiranih opisalo je svoje finansijsko stanje kao "osrednje", prenosi agencije.

Istraživanje, koje je za Savez njemačkih štedionica sproveo institut "Kantar Added Value", pokazuje najpozitivniju procjenu vlastitih finansija otkako je početkom prošle decenije uvedeno ovo ispitivanje.

Sredinom prošle decenije samo 40 posto njemačkih građana je svoju finansijsku situaciju doživljavalo kao dobru, dok je 18 posto smatralo da se nalazi u finansijskim neprilikama.

Najnovije istraživanje je pokazalo i velike razlike u zadovoljstvu finansijama građana iz različitih saveznih pokrajina.

Tako je zadovoljstvo najizraženije u saveznoj pokrajini Hesen, gdje se nalazi finansijska metropola Frankfurt. Također su svojim finansijama zadovolji i stanovnici južnih, dobrostojećih pokrajina, poput Bavarske i Baden Virtemberga.

Nezadovoljni su prvenstveno stanovnici istočnih saveznih pokrajina. Po nezadovoljstvu prednjače stanovnici glavnog grada Berlina, gdje 16 posto građana opisuje svoje finansijsko stanje kao loše. Berlin je grad u kojem su posljednjih godina i najbrže rasli izdaci poput stanarina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.