ZANIMLJIVO Poslije osam godina zajedničkog života

Razlog zbog kojeg je lavica ubila lava nakon duge ljubavi

Nemoguće znati šta se tačno dogodilo između Zuri i Njaka u satima prije fatalnog napada, seksualni čin koji je krenuo po zlu bi mogao da bude sasvim razumno objašnjenje

CDM
26.10.2018 20:59

Foto: CDM

Lavica ubila lava poslije osam godina zajedničkog života, vijest je koja je ovih dana potresla javnost, a ono što se mnogi pitaju jeste šta je dovelo do ovako tragičnog ishoda.

Iako nikada nije prijatno pročitati tako nešto, vijesti o ubistvima između ljudi postale su dio svakodnevnice. Možda su baš zato mnogi burno reagirali kada su nedavno radnici u zoološkom vrtu u Indijanapolisu objavili da je jedna lavica usmrtila lava s kojim je dijelila prostor osam godina i sa kojim ima troje mladunaca.

Osoblje ZOO vrta u Indijanapolisu je tog ponedjeljka krenulo u jutarnji obilazak životinja, kada se začula jeziva rika iz prostora sa lavovima. Radnici su odmah pojurili, a prizor koji su zatekli bio je zastrašujuć – 12-godišnja lavica Zuri čeljustima je držala svog partnera za vrat i uprkos naporima radnika da ih razdvoje, lavičine čeljusti nisu puštale dok desetogodišnji lav Njak nije prestao da se pomjera.

U pitanju je tužan i zapanjujući slučaj nasilja koji je zbunio radnike ZOO vrta, ali i stručnjake koji proučavaju ove životinje. Zbog čega je, nakon osam godina mirne kohabitacije i troje mladunčadi, lavica Zuri usmrtila svog partnera?

Prema mišljenju doktora, regionalnog direktora južnoafričke organizacije za zaštitu divljih mačaka "Pantera", nije neuobičajeno da lavovi napadnu, pa čak i ubiju jedni druge u divljini – međutim tokom svoje 26 godina duge karijere još uvijek se nije susreo sa siituacijom da lavica napadne i ubije mužjaka u borbi jedan na jedan.

Ovo je prilično neobično, ali lavovi su poznati po vrlo različitim modelima ponašanja i često rade stvari koje mogu da nas iznenade, a ovaj incident je možda rezultat dugog zatočeništv - izjavio je doktor.

Lavovi se u divljini ubijaju iz dva razloga, objašnjava doktor. Prvi je teritorijalna borba – nasilje kao rezultat življenja i lovljenja u blizini. Prema studiji objavljenoj 2009. godine u časopisu "Životinjsko ponašanje" , teritorijalni sukobi su imali smrtonosni ishod samo kada su bili uključeni mužjaci, a žrtve su skoro uvijek bile lavice.

Drugi razlog zbog kojeg dolazi do ubijanja između lavova je seksualna borba. Kada nepoznati mužjak upadne na tuđu teritoriju na kojoj žive potencijalne partnerke nije neuobičajeno da pokaže interesiranje na ne baš džentlmenski način. Ženke koje se odupiru, mogu skupo da plate za to.

 - Kada se mužjak približava ženki s namjerom da se pare, a ženka to odbija, mužjak može da postane prilično agresivan i sve se može završiti i smrtnim ishodom - objašnjava doktor.

Iako je nemoguće znati šta se tačno dogodilo između Zuri i Njaka u satima prije fatalnog napada, seksualni čin koji je krenuo po zlu bi mogao da bude sasvim razumno objašnjenje, tvrdi on.

Jedna velika indicija je činjenica da su sva tri mladunca rođena prije tri godine, što je u divljini presudna godina kada se mladi lavovi osamostaljuju. Mužjaci se tada obično razdvajaju od svoje porodice u potrazi za novom teritorijom i novim ženkama za parenje.

- Mislim da je to bio slučaj i sa incidentom u Indijanapolisu. Mladunci su postali veliki i mužjak je želio ponovo da se pari - navodi on. 

Moguće da je Njak pristupio previše agresivno. Možda se Zuri osjetila ugroženo ili je možda bila pod kontracepcijom (koja je česta praksa u zoološkim vrtovima) i fizički nije mogla da ima odnos sa Njakom. Možda je tenzija među njima rasla vremenom i konačno kulminirala u ponedjeljak ujutru kada je došlo do sukoba u kome je Zuri odnijela pobjedu.

NA VRH