ZANIMLJIVO

Mačka je čuvar vašeg zdravlja, neke bolesti liječi, neke čak i osjeti

Vibracije koje proizvodi dok prede djeluju kao pravi sedativ na čovjekov nervni sistem

CDM

27.10.2018

Vibracije koje proizvodi mačka dok prede djeluju kao pravi sedativ na čovjekov nervni sistem, pa se njihovi vlasnici na taj način opuštaju od svakodnevne napetosti i stresa.

Blizina kućnih ljubimaca popravlja raspoloženje; uz njih smo vedriji i opušteniji, što nas čini manje podložnim stresu i bolestima koje on izaziva.

Zanimljivo je da su članovi porodica koje imaju nekog kućnog ljubimca međusobno povezaniji i mnogo lakše i brže rješavaju konflikte. Isto tako, ljubimci ispunjavaju čovjekovu potrebu za dodirom, nježnošću i maženjem, što posebno nedostaje starijim i usamljenim ljudima. Istraživanje australskog instituta "Baker Medical Research", koje je obuhvatilo oko 6.000 ispitanika, pokazalo je da ljudi koji drže kućne ljubimce u prosjeku imaju niži pritisak i nižu vrijednost holesterola u krvi, pa su na taj način manje izloženi riziku od infarkta i ostalih bolesti srca i krvnih sudova.

Prilikom izbora kućnog ljubimca, oni koji prednost daju mački u odnosu na psa, obavezno ističu mačije predenje. Zaista, taj specifičan zvuk ne samo što smiruje već i vraća u prošla vremena kada je kuća bez mačke i ognjišta bila nezamisliva. Kada smo imali manje materijalnih dobara i više psihičkog mira, vrijeme se činilo beskrajno dugim – dok u šporetu pucketa vatra, u petrolejki podrhtava plamen, napolju pada snijeg, a mačka tiho prede…

Vibracije koje proizvodi mačka dok prede djeluju kao sedativ na čovjekov nervni sistem i tako ga smiruju. Na taj način smanjuju se svakodnevna napetost i nivo stresa. Međutim, mačije predenje nije uvijek isto. Nakon mnogih istraživanja, naučnici su došli do zaključka da se ono razlikuje kada se radi o uživanju ili pak upozorenju vlasnika na određenu bolest. A kada već osjete bolest, njihovo predenje zavisit će i od vrste bolesti, navodi se u jednoj studiji koja se bavi ovim fenomenom.

Smatra se da su frekvencije mačijeg predenja blagotvorne i po organe za disanje, od čega najviše koristi imaju astmatičari. Postoje svjedočenja hroničnih astmatičara koji su nabavili mačku upravo radi te bolesti, da su od tada u velikoj mjeri smanjili količinu lijekova. Naravno, uvjet je da niste alergični na mačiju dlaku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.