ZDANJA

Istraživanja: Ovih novih 16 aerodroma morate vidjeti

Već je otvorena i prima uglavnom teretne i malu količinu putničkih aviona

Ilustracija

Index.hr

3.11.2018

 Sve više ljudi leti avionom i gradovi širom svijeta grade nove ili obnavljaju stare zračne luke i putničke terminale kako bi mogli prihvatiti desetine miliona putnika godišnje.  

"CNN travel" je izdvojio 16 najuzbudljivijih projekata izgradnje ili obnove zračnih luka koji nas očekuju u idućih nekoliko godina ili su već djelimično gotovi.  

Nova zračna luka u Istanbulu - "Istanbul New Airport"

Turska ima ambiciju postati nova dodirna tačka između Istoka i Zapada. Njihova nacionalna aviokompanija, "Turkish Airlines", već pokriva više zemalja od bilo koje druge aviokompanije na svijetu. Prikladno imenovana nova zračna luka u Istanbulu zamijenit će staru "Ataturk" zračnu luku i moći će prihvatiti do 150 miliona putnika godišnje. Zračna luka će se u potpunosti otvoriti krajem 2018. godine, a prije par sedmica bila je djelimično službeno otvorena.   

Zračna luka "Al Maktoum International" (Dubai) 

Već je otvorena i prima uglavnom teretne i malu količinu putničkih aviona, ali, ako je vjerovati planovima i najavama, ova će zračna luka jednog dana biti najprometnija na svijetu. Imat će pet pisti, tri terminala i golemu flotu velikih putničkih aviona. S centrom Dubaija povezivat će je brza željeznica.   

Zračna luka "Changi" (Singapur) – novi terminal   

Iako je Singapur i inače poznat po svojim luksuznim i predivnim zračnim lukama, među kojima je Changi zračna luka možda i najpoznatija, otvorenje Terminala 5 zajedno s „Draguljem“ bit će njihovo najveće postignuće do sada. 

„Dragulj“ je impresivna staklena građevina u kojoj će se, između ostalog, nalaziti vodopad od 40 metara i vrt na pet katova, kao i mnogo trgovina i lokala. Otvorenje se planira u 2019. godini.

Zračna luka "La Guardia" (New York)

I ova je njujorška zračna luka uljepšana i obnovljena, pogotovo što se tiče putničkih terminala, pisti i voznih staza. Od unapređenja treba napomenuti da je dodana bitna poveznica s njujorškom podzemnom željeznicom te da su izgrađena dodatna parkirališta.

Zračna luka "Daxing International" (Peking)  

"Daxing International" u Pekingu još je jedna nova zračna luka čije se otvorenje planira za 2019. godinu. Sadržavat će jedan od najvećih putničkih terminala na svijetu i istovremeno će smanjiti vrijeme koje putnici moraju provesti hodajući po terminalima slične veličine.  

Bit će povezana s Pekingom brzim željeznicama i autocestama te će se moći proširiti da prihvati i do 100 milijuna putnika godišnje.

Zračna luka "Western Sydney"  


Trenutna zračna luka u Sidneju "Kingsford Smith", ograničena je svojom lokacijom i kratkim noćnim radnim vremenom te je stoga već dugo u planu izgradnja nove. Nedavno je zaista i počela izgradnja nove zračne luke, udaljene oko 40 kilometara od grada.

Zračna luka "New International Airport" u Meksiko sitiju   

Projektirao ju je Norman Foster, projektant mnogih svjetskih zračnih luka i najpoznatiji po "Gerkin" zgradi u Londonu. Osmišljena je kao zamjena za postojeću prenapučenu zračnu luku u Meksiko sitiju, ali meksički je novoizabrani predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador (Andrés Manuel López Obrador) sazvao glasanje kojim bi se odlučilo hoće li se izgraditi nova zračna luka ili će se obnoviti stara, zbog sve većih troškova izgradnje.

Zračna luka Berlin "Brandenburg Willy Brandt" 

Izgleda da se napokon bliži kraju izgradnja zračne luke koja vjerovatno najviše kasni, jer je prvo najavljeno da će biti otvorena u 2012. godini. Zbog raznih poteškoća glede sigurnosti i regulative, kao i korupcije i pravnih sporova, izgradnja se produžila za šest godina, a zračna luka pretvorila u veliku sramotu njemačke vlasti.  

Prema najnovijim informacijama, čini se da će se otvoriti krajem 2020. godine te da će se Njemačka moći pohvaliti velikim, modernim putničkim terminalom i dvjema pistama.  

Zračna luka "Carlisle Lake District" (Engleska)   

Otvorenje ove zračne luke na rubu nacionalnog parka "Lake District" nije najsjajnije krenulo. Kašnjenje zbog manjka zaposlenika smanjilo je inicijalnu euforiju i optimizam, ali već od 2019. godine lokalci i turisti moći će je početi slobodno koristiti.

Zračna luka "Newark Liberty International" (Nju Džersi)    

"Newark Liberty International" trenutno se obnavlja i uloženo je oko 2,3 milijarde dolara ( oko pet milijardi maraka) u spajanje postojećih putničkih terminala u "Terminal jedan". Moderan izgled i široka ponuda raznih lokala u potpunosti će promijeniti dosadašnji sumorni izgled zračne luke. Otvaranje se predviđa za 2021. godinu.  

Zračna luka "Pittsburgh International"


Od 2015. godine ova je zračna luka pomalo pala u zaborav zbog spajanja velikih aviokompanija "US Airways" i "American Airlines" te se smanjio broj putnika, ali sve će se to promijeniti nakon uložene 1,1 milijarde dolara ( oko tri milijarde maraka) u obnovu i restrukturiranje cijelog kompleksa koje će ubrzati i modernizirati usluge za putnike.  

Predviđa se da će se zračna luka otvoriti 2023. godine.

Zračna luka "Manchester"  


Ovo je treća najveća zračna luka u Velikoj Britaniji i trenutno je u projektu najvećeg proširenja u svojoj historiji – putnički terminal 2 pretvorit će se u „Super Terminal“, s boljim uslugama i modernijim pogodnostima za putnike.  

Izgradnja traje već godinu dana, a dijelovi putničkog terminala 1 uskoro će se srušiti kako bi se oslobodio prostor za Super Terminal.

Zračna luka "Long Than International" (Ho Chi Minh, Vijetnam)


Potreba za novom zračnom lukom koja bi zamijenila preopterećenu postojeću zračnu luku postoji odavno. Vijetnam posjećuje sve više turista i državna aviokompanija, "Vietnam Airlines", sve više proširuje svoju djelatnost, pa je vlada odlučila izgraditi novu zračnu luku.

Bit će locirana 40-ak kilometara istočno od grada i moći će zaprimiti oko 100 miliona putnika godišnje. Otvorenje je zakazano za 2025. godinu.

Zračna luka "Warsaw Central Polish Airport"

Glavna varšavska zračna luka, 2Frederic Chopin", pretvara se u prenapučeno mjesto sve neprikladnije za primanje putnika, pogotovo jer sve veći broj putnika dolazi u ovaj sve veći grad. Do nove bi se zračne luke trebalo moći doći brzom željeznicom i trebala bi moći primiti do 45 miliona putnika godišnje. Izgradnja će započeti 2021. godine, a šest godina nakon toga zakazano je i otvorenje.

Zračna luka "Louis Armstrong New Orleans International"


Putnici na ovoj zračnoj luci strpljivo čekaju otvorenje novog putničkog terminala koji je već dvaput pomaknut, a čini se da neće biti gotov ni do festivala Mardi Grass u ožujku 2019. godine. Novi je datum otvaranja predviđen za peti mjesec te godine. Unatoč zakašnjenjima, novi je terminal prijeko potreban kako bi revitalizirao zračnu luku i na vrijeme je pripremio za očekivani rast potražnje dalekih letova, poglavito prema Londonu. 


Zračna luka "Murcia-Corvera" (Španija)

Ako sljedeće godine letite s aviokompanijom "Jet2" za Murciju u Španiji, bit ćete među prvim putnicima koji će sletjeti na novu zračnu luku u blizini tog grada. Nova će zračna luka s obližnjim gradovima biti povezana autocestom. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.