POUČNO

Znate li koja je razlika između alpinizma i planinarenja

Postoji ljetno penjanje, odnosno na suhoj stijeni, i zimsko na snijegu

Ilustracija

CDM

6.11.2018

Alpinizam možemo da definiramo kao ekstremni vid planinarenja. Alpinisti su istovremeno i planinari.

Razlika između običnog planinara i alpiniste je u tome što se alpinisti penju težim putem da bi došli na vrh. Što je teži smjer penjanja ili što su uvjeti penjanja suroviji to je uspjeh veći. Alpinizam je skup aktivnosti koje se u suštini svode na kretanja nepristupačnim i neuređenim planinskim predjelima i stijenama isključivo iz sportskih i estetskih potreba. Osim uobičajene planinarske opreme alpinisti koriste i specijaliziranu užad, pojaseve, čekiće, klinove, i mnogo toga drugog.

Prije kursa za alpinistu morate se učlaniti u neko od planinarskih društava, jer kao što je na početku rečeno svaki alpinista je prvenstveno planinar. Prije nego što pođete na časove, bilo bi dobro da učestvujete u nekoliko klasičnih planinarskih izleta kako bi osjetili planinarsku atmosferu i boravak u divljini.

Postoji ljetno penjanje, odnosno na suhoj stijeni, i zimsko na snijegu. Pored toga uče se i uvježbavaju mnoge aktivnosti u snježnim uslovima kao što su boravak u snijegu, zaštita od lavina, osiguravanje, čvorologija, meteorologija, ishrana i prva pomoć. Penjanje po zaleđenim slapovima, izazov je za najsmjelije. To je jedan od ekstremnih vidova alpinizma koji zahtijeva posebnu tehniku i opremu. Da biste stekli zvanje alpiniste potrebno je mnogo više vremena i truda. Treba ispenjati puno zimskih i ljetnih smjerova, zatim zaleđeni slap, spustiti se skijama sa visine od više od 2.000 metara, polagati određene ispite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.