NEKRETNINE

Avenija Bišop - najskuplja ulica na svijetu

Ulica milijardera. Agencije

CDM

12.11.2018

Avenija Bišop (Bishop) u Londonu rezervisana je za ruske oligarhe, članove kraljevskih porodica i poznate ličnosti. Ne čudi stoga što su je prozvali Ulicom milijardera, niti što se ona smatra jednim od najskupljih dijelova glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva, ali i svijeta.

Ova londonska ulica se nalazi na granici između londonskih četvrti Barnet i Haringi.

Obuhvata šezdesetak kuća koje su izgrađene u različitim arhitektonskim stilovima, a ovdje se može naći sve od spektakularnih rezidencija napravljenih po uzoru na zdanja u drevnom Rimu, Egiptu i Grčkoj do modernih engleskih kuća.

Svaki posjed u prosjeku zauzima od 8000 do 12.000 kvadratnih metara. I dok se “manje“ kuće prodaju po cijeni od 5 miliona britanskih funti, one skuplje dosežu cijenu i od 65 miliona.

Nekretnina u Ulici milijardera snažan je statusni simbol. Ako živite ovdje, nikome ne morate pojašnjavati da imate novca.

Uprkos tome, neki vlasnici ne odluče iskoristiti tu privilegiju, iako su je papreno platili. Potvrđuje to i izvještaj The Guardiana iz 2014. godine, koji je otkrio da 16 prodatih nekretnina propada jer niko o njima ne brine.

Najveći broj vlasnika u Ulici milijardera jesu korporacije prijavljene u poreznim rajevima, koji na taj način izbjegnu plaćanje većeg dijela poreza, ali i ostaju anonimni.

U sklopu Ulice milijardera nalazi se i kompleks dvadesetak luksuznih stanova po imenu Buxmead, koji dolazi s recepcionarom, unutrašnji bazenom dugim 25 metara, privatnim bioskopom i sličnim pogodnostima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.