ZANIMLJIVOSTI

Najsmrtonosnije mjesto na planeti: Tajne su i dalje pod zemljom

Na glavnom trgu možete vidjeti školske crteže dinosaurusa

Najsmrtonosnije mjesto na svijetu. CDM

CDM

14.11.2018

Čiksulub Puerto u Meksiku predstavlja udarni krater, koji se nalazi na otoku Jukatan, gdje se dogodio najveći udar nebeskog tijela u historiji planete.

Sredinom osamdesetih godina grupa američkih arheologa uočila je nepravilnosti na slikama sa satelita koje su pokazivale savršene obrise kruga prečnika od 200 kilometara u Meksiku. 

Prostrane ravnice Jukatana zaokružene su savršenim lukom nakon kojeg kreće nisko rastinje na samoj istočnoj ivici Meksika. Posmatrano iz svemira, ovaj luk se nadopunjuje u savršen krug, baš kao da ste zaboli šestar i vrtjeli ga u krug skidajući jedan pod jedan sloj zemlje.

Još od ranih devedesetih, tim naučnika iz Amerike, Evrope i Azije radio je na tome da otkrije kada i kako je došlo do udarca. Ono što danas znamo jeste da je udarac asteroida stvorio krater dubok 30 kilometara, a to je dovelo do toga da se zemlja ponaša kao kada se kamenčić baci u baru. U godinama koje su pratile kataklizmički utjecaj svijet je dobio neprepoznatljiv izgled, a temperature su bile toliko niske da je 75 posto života na Zemlji nestalo, uključujući i dinosauruse.

Danas, u centru kratera, čak kilometar u dolini, nalazi se maleni grad pod imenom Čiksulub Puerto. U gradu živi tek nekoliko hiljada osoba, kuće su niske gradnje uglavnom ofarbane u žuto, bijelo i narandžasto. Štaviše, grad je toliko malo poznat i u samom Meksiku da ga uglavnom posjećuju ljubitelji paleontologije, koji se redovno izgube i dođu do Čiksulub sela koje je sedam kilometara udaljeno od grada.

Sve i da stignu do grada, turisti nikada neće pretpostaviti da se nalaze na najsmrtonosnijem mjestu na planeti koje je prije 100 miliona godina pogodio asteroid koji je uništio život na planeti. Na glavnom trgu možete vidjeti školske crteže dinosaurusa, a u blizini se nalazi i igralište na kojem dominiraju igračke s dinosaurusima.

Jedini spomenik posvećen dinosaurusima nalazi se na glavnom trgu, ispred crkve, u vidu velike kosti od betona.

Sve dok nisu objavljeni rezultati istraživanja 1991. godine, Jukatan nije bio mjesto kojem se posvećivala pažnja. Danas se tu nalazi muzej, koji je otvoren u septembru 2018. godine, zajednički projekt meksičke vlade i najvećeg univerziteta u Meksiku UNAM, koji ima za cilj da ljude vrati 66 miliona godina u prošlost, kada je asteroid od 12 kilometara promijenio historiju svijeta i čije su posljedice trajale narednih nekoliko miliona godina. 

Nažalost, sve ono što treba naučnicima da pruži uvid o porijeklu asteroida kao i svemu onome što je uspio da uništi i dalje se nalazi daleko ispod zemlje u Čiksulub krateru. Turisti mogu otići ispod zemlje tek toliko do plavih laguna u kojima mogu plivati s ribama, nesvjesni da su upravo ove lagune nastale zbog mekanih krečnjaka koji su bili primorani da izbiju na površinu iz dubokog podzemlja nakon udarca.

Danas su te lagune nastale udarcem asteroida glavni zaštitni znak Jukatana koje krase brošure širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.