ŽIVOT Mjesta u koje su dobrodošli svi osim izraelskih vojnika

House i tehno podzemlje: Pogledajte kako izgledaju zabave u Palestini

DJ-ica Sama, prva žena koja je Palestinu upoznala sa zvukovima techna iz Detroita ili Berlina

Avaz.ba

Sa jedne od zabava

Foto: Screeneshot


Za vrijeme putovanja u Palestinu za prvi svoj party na tom politički trusnom području ekipa "Boiler Rooma" razgovarala je s lokalnim sudionicima elektronske scene, a izjave i iskustva arapskih DJ-eva, repera i producenata objavljeni su u novom 25-minutnom dokumentarcu ''Palestine Underground''.

Naime, grad Ramalah, de facto glavni grad Zapadne obale, primarno je mjesto radnje filma koji se otvara scenama u noćnom klubu ''Anna Loulou'', jednom od rijetkih mjesta u kojima se odvija išta približno normalnom noćnom životu zemalja koje za razliku od Palestine žive u miru, i mjesta u koje su dobrodošli svi osim izraelskih vojnika.

Među govornicima se nalaze Jazar Krev (Crew), hip hop grupa čiji se prvi nastup sasvim slučajno odvio u noći početka egipatskoga ''arapskog proljeća'', kao i DJ-ica Sama, prva žena koja je Palestinu upoznala sa zvukovima tehna iz Detroita ili Berlina.

U ovom dokumentarcu svi redom naglašavaju kako je muzika jedan od vidova terapije za palestinsku krizu identiteta, prihvatljiv način pacificiranog buntovništva protiv režima koji se sistemski trudi izbrisati cijelu jednu historiju i kulturu. 
NA VRH

Podijeli članak na