PROPAGANDA ILI ... Stigle optužbe

Londonski kritičari digli prašinu: Maša iz crtanog filma zapravo je Vladimir Putin

Broj pratilaca "Maše i Medvjeda" na engleskom jeziku na YouTube-kanalu u ovom trenutku je veći od četiri miliona

novosti.rs
18.11.2018 21:13

Svjetski poznati crtani film

Foto: Agencije

Kritičari optužuju ruski animirani serijal "Maša i Medvjed" da se bavi "kremaljskom propagandom" i da je instrument "meke moći" Rusije, piše londonski Tajms. 

"Maša ima tvrdoglav, neprijatan karakter, pritom je odlučna. Ona previše toga preuzima na sebe. Neće biti preuveličavanje ako kažemo da se ponaša putinovski", kaže profesor Entoni Glis s Bakingemskog univerziteta.

Što se tiče Medvjeda, autor je podsjetio na stav predavača Talinskog univerziteta Prijita Hibemjagija, koji je izjavio da je taj lik zadužen za to da "promijeni lik Rusije u svijesti djece s negativnog na pozitivni". U tome je Hibemjagi vidio prijetnju po nacionalnu sigurnost Estonije, prenose Novosti.rs.

Broj pratilaca "Maše i Medvjeda" na engleskom jeziku na YouTube-kanalu u ovom trenutku je veći od četiri miliona. Ukupan broj pregleda ovog popularnog crtaća prelazi četrdeset milijardi.

Komentarisanje izjava zapadnih kritičara o političkoj propagandi u "Maši i Medvjedu" može da bude praćeno samo ironijom, kaže Dmitrij Lovejko, šef studija "Animakord", koji pravi ovaj crtani film.

"To je prilično teško komentarisati bez velike ironije. Tajms je trebalo da napiše da se Maša ponaša čerčilovski" - kaže on. Lovejko dodaje da se rad propagandnog organa pri Kremlju vjerovatno odlično plaća.

"Nažalost, za 10 godina nismo dobili ni kopejku državnog novca. I nikoga nismo ni molili za to, jer smo mi čisto komercijalni projekat", istakao je Lovejko. On dodaje da autori serijala nisu imali na umu nikakve političke paralele dok su stvarali "Mašu i Medveda".

"Uvredljivo je to što tako ozbiljan list, umjesto da pita nas, navodi mišljenje, na primjer, letonskog kritičara. Komentarisati šta je neko o nečemu pomislio prilično je teško", zaključio je on.

NA VRH