NASA

Na Mars večeras slijeće sonda InSight, čeka je "sedam minuta užasa"

Mi smo spremni, sonda je spremna, ali ne znamo je li Crvena planeta spremna, kaže Hofman

Senzore će moći zabiti i do pet metara u dubini Crvene planete. NASA

Index.hr

26.11.2018

Na Mars bi večeras trebala sletjeti sonda InSight, javlja BBC. NASA-ina sonda punog naziva "Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport", odnosno Mars InSight, trebala bi sletjeti na odabranu ravnicu Elysium Planitia na sjevernoj poluci Marsa.

Sonda InSight opremljena je nizom instrumenata kojima će moći kopati i istraživati tlo Marsa. Senzore će moći zabiti i do pet metara u dubini Crvene planete. Tako će moći istražiti sastav tla, geodetsku aktivnost, mjeriti temperaturu i slično.

Sonda bi večeras u 20.53 sata trebala poslati signal i potvrditi uspješno spuštanje na udaljenu planetu. 

Kao i kod prijašnjih misija, sondu InSight čeka "sedam minuta užasa". U tom razdoblju sonda treba usporiti s velikih brzina na prosječnu brzinu hodanja te se naposljetku lagano i nježno spustiti na površinu Marsa. Tokom "sedam minuta užasa" mnogo toga može poći po zlu. 

Ne znamo je li Mars spreman

- Mnogi su pokušali, većini to nije uspjelo. Vjerovatnost da ćemo uspjeti je 50 posto - rekao je jedan čelnik NASA-e.

''Dali smo sve od sebe. Poduzeli smo sve potrebne mjere, sve čega smo se mogli sjetiti da ulazak sonde u atmosferu i spuštanje na planetu prođu bez problema. No, Mars je podosta nestašna planeta. Mi smo spremni, sonda je spremna, ali ne znamo je li Mars spreman - rekao je Tom Hofman (Hoffman), voditelj projekta InSight.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.