NEVJEROVATNA PLANETA

Čovjek s rupom u glavi, ružičasto jezero: Za ove fotografije niko ne vjeruje da postoje, ali su one zapravo prave

Prizori na ovim fotografijama su stvarni iako djeluju kao da su kompjuterski obrađeni

Neobični prizori

Blic.rs

28.11.2018

Naša planeta je nevjerovatna i ne prestaje da nas iznenađuje. Prizori na ovim fotografijama su stvarni iako djeluju kao da su kompjuterski obrađeni ili naštimani.

Uvjerite se i sami u galeriji.

Šareni kukuruz

Ovo nije fotošop niti je neko nanizao sjajne perlice jednu do druge. Ovo je pravi kukuruz, hibrid dobiven miješanjem nekoliko vrsta, a poznat je i kao “stakleni” ili “dragulj kukuruz”. Također je i jestiv.

Presječeni put

Ovo je fotografija puta u Japanu nakon zemljotresa u regionu Tohoku 2011. godine. Očigledno su trake napravljene jedna po jedna, a zemlja je bila zbijena na drugi način, što je stvorilo procjep između traka.

Nambijska pustinja

Iako ova slika podsjeća na pejzaž s druge planete, u pitanju je suho korito rijeke Sosusvlei. Geolozi još ne znaju zašto se dine stvaraju na ovaj način uprkos decenijskim istraživanjima.

Krupan zalogaj

Dok su naučnici pokušavali uhvatiti ribu koju su prethodno tagovali, mamac je privukao jednu malu ajkulu, što je dalje privuklo odraslu tigar ajkulu, koja je progutala manju rodicu u jednom zalogaju.

Čovjek s rupom u glavi

Iako ova fotografija djeluje neobično, nije kompjuterski obrađena. Bili Oven (Bill Owen) je imao tumor, usljed čega su ljekari morali da mu odstrane dio lica, nakon čega je ostala šupljina na mjestu njegovog desnog oka.

Ružičasto jezero

Jezero Retba u Senegalu je zaista ružičasto, a razlog tome je visoka koncentracija soli u vodi, do 40 posto, koja stvara veliku koncentraciju bakterije koja jede so, Dunaliella salina, što mu daje ovu nevjerovatnu boju.

Put u pakao

Iako izgleda kao ulaz u Had, ovo je u stvari umjetnička dekoracija na švedskoj podzemnoj stanici.

Riba s ljudskim zubima

Ovo je Archosargus probatocephalus i ova riba zaista ima zube kao ljudi. Hrani se kičmenjacima, beskičmenjacima i nekim biljkama, što je čini svaštojedom. Također je jestiva, ali interesiranje za ovu ribu i nije veliko - iz očitog razloga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.