LJUBAV

Ispravljen članak o fotografiji Emanuela i Brižit Makron: Slika je montaža kadrova iz dokumentarca o francuskom predsjedniku

Ovaj par posebno je zanimljiv medijima zbog činjenice da je prva dama od svog supruga starija 24 godine

U braku već 10 godina. AFP

Antenam.net

28.11.2018

U prvoj verziji teksta objavljenog na portalu „Avaz.ba“, 28. novembra navedeno je kako je isplivala fotografija Brižit (Brigitte) Makron s bivšim suprugom Andreom-Louisom Auzierom kojeg je ostavila zbog Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona), današnjeg francuskog predsjednika. Na fotografiji, pisalo je u izvornom tekstu, s Brižit Makron i Andreom-Louisom Auzierom pozira i mladi Emanuel Makron. Naknadnom provjerom činjenica, raskrinkavanje.ba, utvrđeno je kako je fotografija ustvari montaža koja je postala viralna na društvenim mrežama. Ispravni podaci dodani su naknadno,15. marata, čime mu je dat potpuni kontekst.

Društvenim mrežama kruži lažna fotografija Brižit (Brigitte) Makron s bivšim suprugom Andreom-Louisom Auzierom te Emanuelom Makronom (Emmanuelom Macronom). U lažnoj se objavi navodi da je da je u pitanju “jedna od prvih fotografija francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njegove supruge, iz vremena kada je Brižit bila profesorica sada prvom čovjeku Francuske.”

Kako piše portal Raskrinkavanje.ba, Brižit Makron bila je nastavnica Emanuela Makrona. Kad su se upoznali, on je imao 15 godina, a ona 39. Brižit je bila njegova nastavnica u privatnoj školi, koju je pohađao u gradu Amiens, u Francuskoj. Tada je bila udata za André-Louisa Auzièrea i već je imala troje djece. Vezu su započeli kad je on imao 16 godina. Par se vjenčao 2007. godine, kada su imali 29 i 54 godine.

Dakle, razlika u godinama, kao i kontroverza zbog okolnosti u kojima je počela njihova veza, jeste stvarna. Ipak, fotografija navodno nastala u periodu kada su se oni upoznali, na kojoj su Makroni i bivši suprug Brižit, nije.

Naime, na originalnoj fotografiji ispred Brižit nije Emanuel Makron niti se pored nje nalazi njen tadašnji suprug. O tome je 27. marta 2018. godine pisao odjel za provjeru činjenica francuskog medija Libération. Kako se u analizi ovog medija ističe, viralna fotografija zapravo je montaža dva kadra iz dokumentarnog filma “Emanuel Makron, la stratégie du météore” (Emanuel Makron, meteorska strategija), koji je emitovan 2016. godine na kanalu France 3.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.