ISTRAŽIVANJA

Šta se krije iza NASA-inih dokumenata o vanzemaljcima?

Ilustracija

Index.hr

6.12.2018

Inteligentna rasa vanzemaljaca možda nas je već posjetila, ali mi ograničeno posmatramo svijet pa to nismo primijetili.  

Možda ta izjava zvuči kao da je ispala iz nekog naučno-fantastičnog filma, no tako razmišlja Silvano Kolombano (Colombano), kompjuteraski naučnik NASA-e. Na internetu se pojavila studija u kojoj on predstavlja i argumentira takvu teoriju i, naravno, zbog toga se podigla velika prašina, piše "Science Alert". 

Spomenuto istraživanje NASA je objavila na svojim stranicama u martu ove godine nakon radionice instituta SETI unutar koje su se istraživale razne ideje i mogućnosti prepoznavanja vanzemaljske tehnologije.

Osim studije Kolombana, NASA je nakon radionice objavila još 20 drugih istraživanja, što mnogi teoretičari zavjera ne spominju prilikom širenja fame o radu naučnika Silvana. 

Nije priznao, već pretpostavio 

Kada se detaljnije prouče objavljeni dokumenti, vrlo je jasno da NASA-ini stručnjaci nisu u njima potvrdili postojanje inteligentnih bića s drugih planeta. Također, oni nigdje u istraživanjima nisu “priznali“ da su vanzemaljci došli na naš planet. 

Silvano Kolombano u svojoj studiji samo iznosi takvu pretpostavku da bi ukazao na potrebu za boljim i sistemskim istraživanjima mogućnosti postojanja drugih oblika života u svemiru, ali i ozbiljnijim analizama viđenja NLO-a na Zemlji. 

- Postoji vjerovatnost da inteligentna vrsta koju možda jednog dana pronađemo ili koja možda odluči pronaći nas (ako to već nije učinila) nije nužno bazirana na ugljiku - napisao je Kolombano. 

Njegovi argumenti su zapravo vrlo jednostavni i logični. Naime, u sklopu projekta "Kepler" naučnici su u svemiru pronašli druge planetarne sisteme, stare čak 11 milijardi godina. Naš Sunčev sistem star je 4,6 milijardi godina i relativno je mlad u usporedbi s njima. Stoga je logično za pretpostaviti da bi u drugim, starijim sistemima isto moglo biti inteligentnog života koji je na više nivou tehnološkog razvoja od nas. 

Već mogu ostvariti međuzvjezdana putovanja

- Naš oblik inteligencije možda je samo prvi korak u neprekinutoj evoluciji koja je mogla iznjedriti inteligentan oblik života daleko superiorniji nama - objasnio je naučnik.

Kolombano stoga smatra da su takva bića vrlo vjerovatno već sposobna ostvariti međuzvjezdana putovanja i da izgledaju podosta drugačije od onoga kako ih mi zamišljamo.

Spomenuo je da bi takva bića mogla biti “izuzetno sitne, superinteligentne jedinke“.

Nisu slični nama

Silvano Kolombano pretpostavlja da bića s drugih planetarnih sistema ne izgledaju poput nas te da u svemiru ne bi ni trebali tražiti samo oblik života koji je sličan našem, piše "The Independent".

Naveo je činjenicu da je naša civilizacija nastala prije otprilike 10.000 godina, a da je značajan tehnološki napredak zabilježila tek tokom prošlih 500. Stoga je ljudima u ovom trenu veoma teško predvidjeti kako će izgledati tehnološka evolucija koja će se dogoditi tokom sljedećih 1.000, a kamoli šest milijardi godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.