TEHNOLOGIJA

Mrežu Google+ gase 90 dana ranije

Sigurnosni propust ubrzat će gašenje platforme

Arhiv

24sata.hr

12.12.2018

Najnoviji sigurnosni propust ubrzat će gašenje platforme koje je najavljeno za avgust, pa će odlukom kompanije Google+ u ropotarnicu internetske historije otići u aprilu sljedeće godine. 

Google je na svojoj blog stanici objavio da je u posljednje ažuriranje softvera na njihovoj Google+ društvenoj mreži sadržavalo bag koji je ugrozio nekih 52,5 miliona korisničkih računa. U blogu navode da su bug otkrili redovnim testiranjem i problem uklonili u roku od sedam dana.

- Nismo pronašli dokaze da je ovaj sigurnosni propust ugrozio ostale Googleove aplikacije, došao do podataka korisnika, primjerice imena, e-mailova, spola ili dobi korisnika - istakao je Dejvid Taker (David Thacker) u blogu. 

Dodao je i da bag nije poštedio ni račune poslovnih korisnika te da kompanija šalje obavijesti svim korisnicima čiji su računi kompromitirani u posljednjem sigurnosnom propustu.

Najnoviji sigurnosni propust ubrzat će gašenje platforme koje je najavljeno za avgust, pa će odlukom kompanije Google+ u ropotarnicu internetske povijesti otići početkom aprila sljedeće godine.

Dodao je i da bug nije poštedio ni račune poslovnih korisnika te da kompanija šalje obavijesti svim korisnicima čiji su računi kompromitirani u posljednjem sigurnosnom propustu. Najnoviji sigurnosni propust ubrzat će gašenje platforme koje je najavljeno za kolovoz, pa će odlukom kompanije Google+ u ropotarnicu internetske povijesti otići početkom travnja sljedeće godine.

Lansirana 2011. godine, Google+ društvena platforma zamišljena je kao ozbiljan konkurent Facebooku, ali nikada nije ispunila očekivanja. Nije pomogao ni veliki redizajn 2012. godine, jer Google+ jednostavno nije imao ono nešto što bi potaknulo veliku migraciju korisnika s Facebooka.

U 2015. godini, dok se Facebook već opako približavao broju od dvije milijarde aktivnih korisnika, Google+ ih je imao svega 111 miliona. Iste 2015. godine počela su šuškanja da će kompanija Google+ podijeliti na Photos i Streams, a informaciju je potvrdio Bredli Horovič (Bradley Horowitz), koji je došao na čelo oba proizvoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.