DRUŠTVENE MREŽE Skandali s propustima u sigurnosti korisničkih podataka oborili rejting ovoj kompaniji

Facebook nije više najbolje mjesto za rad

Pad na ljestvici pokazatelj je da u društvenu mrežu počinju sumnjati i uposlenici

Index.hr
12.12.2018 19:50

Facebook: Pao na listi najboljih poslodavaca na sedmo mjesto

Foto: Arhiva

Facebook, najpopularnija društvena mreža na svijetu, nije više najbolje mjesto za rad, govore podaci istraživanja "Glassdoora".

Facebook je pao s prvog na sedmo mjesto na listi "Glassdoor's Best Places to Work list for 2019" jer je ove godine kompanija imala niz skandala. Ukupni rejting srušio se s 4,6 na 4,5.

"Glassdoor" je internetska stranica na kojoj zaposlenici mogu anonimno ocjenjivati i komentirati kompaniju u kojoj rade ili su radili. Stranica također pomaže u pronalaženju odgovarajućeg posla, a donosi i analize rada u poznatim kompanijama. Na njoj je i mnogo savjetodavnih blogova za radnike, primjerice o tome koji su znakovi upozorenja da za određenu kompaniju nikad ne biste trebali raditi.

CNBC je u analizi rejtinga "Glassdoora" istaknuo da se Facebook srušio na listi najpoželjnijih mjesta za rad u jeku skandala s propustima u sigurnosti korisničkih podataka, kao i zbog širenja lažnih vijesti.

U analizi se zaključilo kako je pad na ljestvici najpoželjnijih mjesta za rad pokazatelj da u kompaniju, osim javnosti, počinju sumnjati i zaposlenici.

"Glassdoor" ocjenjuje ukupan rejting prema više različitih faktora koji uključuju balans posla i života viši menadžment, kompenzacije, pogodnosti i zadovoljstvo zaposlenika. U tom posljednjem faktoru, rejting Facebooka se značajnije srušio. S rejtinga 4,6 u prvom tromjesečju 2018. pao je na 4,3 u posljednjem tromjesečju.

Analitičar "Glassdoora" Skot Dobroski (Scott) komentirao je kako to nije čudno, s obzirom na to da su zaposlenici Facebooka naveli da žele bolju transparentnost vodstva tvrtke. 

CNBC je popričao i sa šest bivših zaposlenika Facebooka koji su naveli kako ih sadašnji zaposlenici društvene mreže kontaktiraju o mogućoj promjeni posla i izlasku iz kompanije. Bivši zaposlenici su naveli kako sadašnji žele otići, najviše zbog pada vrijednosti dionica, konstantnih skandala i rastuće birokratije kompanije.

Najbolju ocjenu na "Glassdooru" je dobila kompanije "Bain & Company", s rezultatom 4,6 od mogućih 5. Radi se o međunarodnoj konsultantskoj kući za menadžment, sa sjedištem u američkom gradu Bostonu i s 57 ureda diljem svijeta. Usluge konsultacija pruža javnim, privatnim i neprofitnim organizacijama i jedna je od najvećih na svijetu. 

Broj zaposlenika joj varira između 5.000 i 10.000, osnovana je prije 45 godina, a godišnje uprihodi nekoliko milijardi dolara. Od 2009. godine "Bain & Company" drži visoko mjesto na listi najboljih mjesta za rad. U 2018. godini bio je drugi, iza Facebooka.

Google je također pao na ljestvici najboljih mjesta za rad, s petog na osmo. Apple se pomaknuo s 84. na 71. mjesto, unatoč istoj ocjeni 4,3. Amazon na listu 100 najboljih nije ni dospio, s ocjenom 4,1.

Tagovi

facebook Svijet
NA VRH