ZANIMLJIVOST

Američki grad se bori s pacovima: Skoro milion dolara za rješavanje problema

Povećanje broja stanovnika dovelo i do povećanja broja pacova

Vašington: Broj pacova uvećao se za 25 posto. Arhiva

B92

12.12.2018

Vašington, glavni grad SAD, suočava se s najezdom sivih pacova, izazvanom blagom zimom i rastom stanovništva. Gradske vlasti bore se da situaciju drže pod kontrolom pošto je u odjelu za suzbijanje štetočina zabilježen rekordan broj poziva građana, javlja AP.

Džerard Braun (Gerard Braun), direktor odjela za kontrolu glodara u Vašingtonu, kaže da su blage zime posljednjih nekoliko godina omogućile glodarima da se neprekidno razmnožavaju.

Čak ni oštre zime nisu nužno pogubne po pacove. Sivi pacov živi u prosjeku osam meseci, a grije se tako što živi u podrumima ili pod zemljom. Duže izlaganje hladnoći bi mu istrošilo zalihe hrane i onemogućilo da se neprekidno razmnožava.

Odrasla ženka pacova ima jedan okot mjesečno, odnosno oko 10 mladih. U Vašingtonu je posljednjih godina, također, došlo do značajnog rasta stanovništva, ali i do ekonomskog napretka. Broj stanovnika porastao je na nešto više od 700.000, a Braun je istakao i da se broj restorana, barova i kafića u posljednje dvije godine uvećao za 25 posto.

- Više ljudi sa više novca znači više restorana, što znači više otpada, što znači više hrane za pacove - objasnio je on.

Ovo nije prvi put da Vašington ima problem s pacovima. Nekadašnji gradonačelnik Entoni Vilijams (Anthony Williams) u svom govoru prilikom imenovanja na mjesto prvog čovjeka grada istakao je problem sa pacovima.

Aktuelna gradonačelnica predvidjela je sredstva u iznosu od 900.000 dolara za poboljšanje kontrole glodara i više zaposlenih u tom sektoru.

Gradske vlasti također nude finansijsku pomoć i subvencije restoranima koji ulažu u sopstvene mašine za preradu otpada koje pacovima onemogućavaju pristup hrani.

Građanima se savjetuje da kante za smeće prskaju mješavinom vode i hidrogenperoksida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.