NASA

Parker sonda stigla do Sunca

Sonda je uspjela snimiti ovu fotografiju jer se instrument nalazi ispod debelog toplinskog štita

Planet Jupiter u pozadini. NASA

Index.hr

13.12.2018

Samo nekoliko sedmica nakon svog najbližeg preleta pokraj Sunca, NASA-ina sonda Parker Solar poslala je podatke s tog događaja prema Zemlji, javlja BBC. 

Svijetla tačka koja se nalazi u pozadini je planet Jupiter, a niz tamnih tačaka rezultat je korekcije pozadine prilikom snimanja fotografije.

Iza debelog štita

WISPR instrument sonde snimio je ovaj pogled kada je ona 8. novembra ove godine bila samo 27,2 miliona kilometara udaljena od površine Sunca.
Sonda je uspjela snimiti ovu fotografiju jer se instrument nalazi ispod debelog toplinskog štita.

Misterij temperatura na Suncu

NASA je sondu lansirala u avgustu ove godine, a naučnici se nadaju da bi se tijekom sedmogodišnje misije trebali rasvijetliti misteriji Sunca, poput toga zašto je njegova atmosfera, ili korona, toplija od same površine. Sonda bi trebala proučavati i magnetsko polje zvijezde te solarne vjetrove.  

Sakupljat će čestice korone Sunca

Parker Solar Probe pokušat će barem malo rasvijetliti taj problem tako što će prolaziti kroz koronu i sakupljati njene čestice te mjeriti njeno magnetno i električno polje. 

- Kako bismo uzeli uzorak novo formirane Sunčeve plazme, morali smo tamo i otići. Sada ćemo moći pratiti procese i fiziku iza dešavanja u koroni. Želimo razumjeti zašto se kod Sunca zbiva temperaturna inverzija, tj. kako to da se atmosfera zagrijava što se više udaljavamo od naše zvijezde, a ne hladi kako bismo očekivali - rekla je astrofizičarka Nikola Foks (Nicola Fox) iz NASA-e. 

Najbrža sonda 

Sonda Parker nije samo posebna po tome što se najviše približila Suncu, ona je postavila i novi rekord u brzini. Tako je prilikom zadnjeg preleta postigla brzinu od 375.000 km/h, dok su do sada sonde znale doseći brzinu od 250.000 km/h. 

Parker Solar Probe pri sljedećim će preletima putovati još brže.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.