ZABAVA

Svjetsko čudo: Ova džinovska rupa vrijedi 50 miliona eura

Sovjetski savez postao je mjesto gdje se nalazi najvrednija rupa na svijetu

Džinovska rupa. Twitter

Kurir.rs

18.12.2018

U najslabije naseljenom području Rusije, 8.050 kilometara istočno od Moskve, nalazi se ogromna rupa koja nalikuje prizoru iz naučnofantastičnih filmova.

Mir ili Mirni je svjetsko čudo, nevjerovatno djelo čovjekovih ruku i očigledni dokaz koliko ljubav prema dijamantima može daleko da ide. 

Rupa je široka više od kilometara (1.200 metara) i duboka 525 metra. Grad Mirni je dobio ime od rudnika Mirni i nastao je pedesetih godina prošlog stoljeća, nakon što je otkriveno da je Jakutija obećana zemlja dijamanata.


Na čelu s Jurijem Kabardinom, ekspedicija na istok Sibira, bila je jedna od najisplativijih u historiji, jer je otkriveno tlo bogato dijamantima. Sovjetski savez postao je mjesto gdje se nalazi najvrednija rupa na svijetu.

Želja za bogatstvom je privukla stanovništvo u Mirni, a do šezdesetih rudnik je postao najveći u SSSR-u.

Bez obzira na temperature koje su se spuštale 40 stepeni ispod nule, dvije tone dijamanata se izvlačilo godišnje. Zemljište je tokom godine smrznuto, dok se ljeti pretvara u močvaru.

Vrijednost iskopanih dijamanata procjenjuje se da je bila oko 15 milijardi eura. Najveći pronađeni dijamant vrijedi oko 270.000 eura i veličine je loptice za golf. Rusiji je poslije Drugog svjetskog rata zarada od dijamanata pomogla da ponovo stane na noge.

Zbog razlika u temperaturi i upozorenja da bi rupa mogla da ih usisa, helikopteri se ne usuđuju da lete iznad rudarskog okna. 

Vlasnik Mira je ruska kompanija "Alrosa", koja proizvodi oko četvrtinu svjetske količine dijamanata. Poslije zatvaranja zbog poplava, rudnik i dalje djelimično radi, iako ne kao nekada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.