ZANIMLJIVOSTI

Nikola Tesla, luđak i genije: Bio opsjednut brojem tri i opsesivno prao ruke

Umro je sam, u siromaštvu i pomalo izoliran

Tesla: Bio posebno opterećen čistoćom. CDM

CDM

20.12.2018

Ugledni naučnik i pronalazač koji je transformirao moderno društvo širom svijeta poznat je po svom doprinosu u razvoju modernog električnog sistema, pa je tako Nikola Tesla bio pionir razvoja mnogih tehnologija koje su oblikovale drugu polovinu dvadesetog stoljeća. 

Uz sve to, Tesla je bio i pravi ekscentrik, poznat posebno po svojoj harizmi, zabavljačkim sposobnostima i talentu za govor u javnosti. Većinu svog života borio se sa problemima mentalnog zdravlja, posebno opsesivno-kompulsivnim poremećajem. Kao i većina drugih osoba koje se bore s ovim poremećajem, Tesla je bio posebno opterećen čistoćom, bakterijama,i strahom od potencijalnih bolesti.

Opsesivno je prao ruke, a u kasnijim godinama svog života, uvijek je pazio da mu se sva hrana skuha prije nego što je on dotakne. Često je odbijao rukovanje prilikom upoznavanja i najčešće nosio rukavice da bi izbjegao bilo kakav fizički kontakt sa ljudima koje bi upoznao. 

Svoje je ponašanje objasnio je time što je bakterije vidio u vodi za piće uz pomoć mikroskopa u svojoj laboratoriji.

- Kad bi samo na nekoliko minuta mogli pogledati ta strašna stvorenja, nikada više ne bi popili kapljicu vode koja nije prokuvana ili nije sterilizirana - kazali su o Tesli. 

Bio je poznat i po tome što je malo spavao. Sam je tvrdio kako spava samo dva sata tokom noći, a tokom dana znao bi zaspati nekoliko puta po nekoliko minuta.

U svojoj laboratoriji eksperimente je provodio tokom noći, i to na nesreću svojih komšija, koji često zbog tih silnih čudnih zvukova iz njegove kuće nisu mogli spavati. Zvuci su ih brinuli pa su nerijetko zvali i policiju zabrinuti zbog stanja slavnog naučnika. 

Asistenti su pričali kako bi znao biti toliko umoran tokom intenzivnog radnog perioda i zbog deprivacije sna jednostavno bi se od umora srušio nasred eksperimenta i zaspao za stolom. Ova hronična nesanica najvjerovatnije je pogoršala borbu sa mentalnom bolešću. Uz sve to, čudna je bila i njegova opsesija brojem tri, pa je tako često izvodio posebne rituale, poput hodanja tri puta oko zgrade prije nego će u nju ući.

Tokom večere složio bi 18 salveta prije nego što bi počeo jesti, jer je taj broj djeljiv sa tri. Kad bi boravio u hotelu, tražio je da je broj njegove sobe djeljiv sa tri i posebno zatražio da mu se svakog jutra donese 18 peškira. Prema nekim podacima, precizno je određivao masu hrane i brojao koliko mu je potrebno pokreta vilicom prije nego je sažvaće. 

Imao je duboku fobiju od okruglih objekata, pa tako ne bi mogao ostati u društvu žene koja nosi naušnice.

Iako ovakvi čudni rituali i navike mogu djelovati komično, oni su pokazatelj kako se borio sa mentalnim problemima. Nažalost, Tesla je živio u vremenu i društvu koje nije imalo razumijevanja za mentalne poremećaje pa se sa svojim kompulsivnim poremećajima borio sam.

Bio je to očigledno problem naslijeđen iz porodice, a njegov otac i brat pokazivali su simptome šizofrenije i poremećaja ličnosti. Otac mu je bio poznat po žestokim i nasilnim razgovorima sa samim sobom, oponašajući različite ličnosti, a brat mu je patio od čestih i teških halucinacija. Tesla je navodno i sam patio od halucinacija koje su doprinijele i njegovom naučnom uspjehu s obzirom na inspiraciju koju je dobijao tokom tih iskustava. Ideju za naizmjenični motor navodno je dobio inspirisan halucinacijom svijetla i plamena.

Njegovi fanovi umanjivali su njegovo čudno ponašanje i opisivali ga kao ekscentrika, ali kritičari su ga upravo zbog toga ismijavali, i smatrali ga potpuno ludim. Iako danas Teslu doživljavamo kao genija pogođenog nesrećom ozbiljne mentalne bolesti, tokom njegovog života zbog stigme koja je pratila ova stanje Tesla nije mogao pronaći pomoć i podršku koja mu je trebala. 

Umro je sam, u siromaštvu i pomalo izolovan, što je zapravo tužan kraj hvaljenog pronalazača modernog doba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.