SVIJET

Astronauti se sigurno vratili na Zemlju s Međunarodne svemirske stanice

NASA se od 2011., kad je SAD ukinuo svoj ''Space Shuttle'' program, oslanja na ruske rakete u prijevozu američkih kosmonauta na ISS

Astronauti: Sletjeli neozlijeđeni. Društvene mreže

vecernji.hr

20.12.2018

Astronauti: Sletjeli neozlijeđeni. Društvene mreže

Tri člana posade Međunarodne svemirske stanice (ISS) sigurno su se u četvrtak spustila na Zemlju, sletjevši u Kazahstan na ruskoj letjelici Sojuz.

To je bio prvi povratak iz svemirske stanice od oktobra kada su američki astronaut Nik Heg (Nick Hague) i ruski astronaut Aleksej Ovčinjin sletjeli neozlijeđeni u Kazahstan nakon što je dvije minute nakon polijetanja zakazala raketa koja ih je trebala prevesti do Međunarodne svemirske stanice.

NASA se od 2011., kad je SAD ukinuo svoj ''Space Shuttle'' program, oslanja na ruske rakete u prijevozu američkih astronauta na ISS. Američka svemirska agencija objavila je za april planove za testne letove s ljudskom posadom na komercijalnim raketama koje su izradili "Boeing" i "SpaceX".

Incident u oktobru bio je prvi ozbiljni problem pri lansiranju u programu Sojuza od 1983. kada se posada jedva spasila prije eksplozije na lansirnom poligonu. Na ISS-u ostala su tri astronauta: NASA-ina Eni Mekklejn (Anne McClain), Dejvid Seint- Žak (David Saint-Jacques) iz kanadske svemirske agencije i Rus Oleg Kononenko. Nova tri astronauta pridružit će im se u februaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.