ZANIMLJIVO

Renovirali hotel pa nisu mogli vjerovati šta su pronašli ispod poda

Pite su pronađene su 1998. godine tokom renoviranja

Svečane poslastice bile su ratni poklon majke njenom sinu pomorcu. Društvene mreže

Avaz.ba

25.12.2018

Korpa pita od mljevenog mesa ispečenih tokom Drugog svjetskog rata izložena je nakon što su je otkrili besprijekorno očuvanu ispod poda hotela.

Svečane poslastice, koje su bile ratni poklon majke svom sinu pomorcu, otkrivene su u hotelu "Loch" u Daglasu na otoku Manu.

Pronađene su 1998. godine tokom renoviranja hotela, no kasnije su zaboravljene u skladištu muzeja "Manx", a sad su prvi put izložene, piše BBC.

Pite su bile namijenjene Filu Dejvisu (Philu Davisu), a uz njih je bila poruka od mame.

Metju Ričardson (Matthew Richardson), kustos muzeja "Manx", rekao je da su te pite jedinstven odraz ljudskih priča iza rata.

Božić je bio pravo vrijeme za njih da zasjaje, dodao je.

Hoteli i okolne kuće širom Daglasa, glavnog grada otoka Mana, služili su za smještaj vojnika i mornara tokom rata.

- Ričardson kaže da su pite možda bile skrivene da ih drugi vojnici ne bi ukrali. Ako ste u sobi s još pet ili šest muškaraca koje ne poznajete, jedini način da osigurate da ono što je vaše tako i ostane je da sakrijete to - kaže.

- Ovdje je bio mladić, možda i prvi put životu udaljen od doma, koji je trenirao za ulazak u ratnu zonu. Možemo samo zamisliti šta je njegova majka osjećala kad mu je ostavljala ovo.

- Ne možemo sa sigurnošću reći zašto Dejvis nikad nije pojeo pite. Možda su ga premjestili u kratkom roku i nije imao vremena pokupiti ih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.